Лауреатом Премії імені Михайла Василевського газети «День» став Микола Семена

Четвертим лауреатом Премії імені Михайла Василевського став автор “Дня” Микола Семена. Про це повідомляє day.kyiv.ua.

Премія імені Михайла Василевського заснована 2018 року. Вона, за задумом головного редактора “Дня” Лариси Івшиної, засвідчує відданість колективу редакції традиціям і слугує засобом підтримки “золотого стандарту” в журналістиці. Премія присуджується щорічно власним та позаштатним кореспондентам “Дня” в регіонах.

Цьогоріч цією премією відзначили автора “Дня” Миколу Семену. Його актуальні тексти на кримську і не тільки тематику після вимушеної перерви уже рік знову виходять на шпальтах газети. Нагадаємо, на долю Миколи Михайловича випало не просто перебування в умовах анексованого Росією Криму, а й абсолютно незаконне переслідування окупантами — спочатку затримки із бесідами, потім — раптовий ранковий обшук та арешт, далі — кривосуддя і вирок: умовне ув’язнення із забороною будь-якої публічної діяльності, внесення до списку терористів у РФ… А до того Микола Семена, як журналіст-“багатоверстатник”, експерт із абсолютно всіх сфер життя Кримського півострова, багато років був нашим власкором.

Михайло Василевський, чиє ім’я вшановує премія, був власним кореспондентом “Дня” на Хмельниччині від дня заснування газети і до свого відходу з життя через тяжку хворобу 2009 року. “Принциповість і людяність, не зовсім типові для часу”, – так окреслює його чільні риси головна редакторка “Дня” Лариса Івшина.

Це саме він – автор матеріалу про «Ровесницю Жовтня із села Голенищеве», Химу Хтомівну Остапчук, котра мала таке почуття власної гідності, яке не дозволяло їй жити поряд із тими, хто розкуркулив її родину, і вона відмовилася від електрифікації своєї хати, мовляв, «до лампочки Ілліч та його лампочка». За цим матеріалом та історією другої зустрічі з «бабусею Химкою» студенти-«літньошколярі» «Дня» навіть писали власні есе, і ці статті увійшли до другого тому «Екстракту 150» від «Дня». Михайло Василевський — і автор матеріалу про чоловіка, котрий 57 років жив на горищі. Ця стаття зацікавила кореспондентів із Японії, Франції… А його матеріал про цукерки «Моніка» у розпал президентського скандалу в США передрукував Рейтер…

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Від самого заснування Премії її фінансове наповнення забезпечує родина пана Михайла, зокрема його донька, раніше теж журналістка, а нині — народна депутатка Ольга Василевська-Смаглюк, котра і цьогоріч підтримала вибір редакції.

“Цьогорічний лауреат премії імені Михайла Василевського — знаковий журналіст та кореспондент «Дня». Приємно, що тато був особисто знайомий з Миколою Семеною, — говорить вона. — Михайло Йосипович не застав уже тих жахливих подій: Революцію Гідності, анексію Криму та війну на Донбасі. Микола Семена не тільки став свідком цих подій, але і постраждав від незаконних дій окупантів. Підтримати його в пам’ять про Михайла Василевського — наш обов’язок. Дякую рідному «Дню» та Ларисі Івшиній за таку можливість та за ініціативу премії імені Василевського. Людина жива, поки її пам’ятають. Нехай пам’ять про нашого люблячого відданого батька, висококласного журналіста та Людину, яка щиросердно вболівала за долю України, живе! І хай живе газета «День» та її читачі”.

Попередніми лауреатами премії стали власкори “Дня” Наталія Малімон, Олеся Шуткевич, Вадим Рижков.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.