Лауреата нобелівської премії з літератури назвуть 7 жовтня. Розклад оголошення всіх переможців

Нобелівський комітет оголосить імена лауреатів у 2021 році з 4 по 11 жовтня. Почнуть з медицини – закінчать економікою. Переможців премії з літератури та миру дізнаємося у кінці тижня. Особливий інтерес викликає премія миру, оскільки у 2021 році список кандидатів перевалив за три сотні і в ньому багато опозиціонерів і протестного руху.

Як повідомляє suspilne.media, розклад оголошення переможців викладений на сайті премії. Називати імена лауреатів будуть у наступному порядку:

4 жовтня

Нобелівська премія з фізіології або медицини

У 2020 році Нобелівська премія з медицини присуджена американським вірусологам Харві Олтеру, Чарльзу Райсу і британцеві Майклу Хотону за відкриття вірусу гепатиту С у 1989 році.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

5 жовтня

Нобелівська премія з фізики

У 2020 році її отримали: англієць Роджер Пенроуз за відкриття того, що “утворення чорних дір є надійним прогнозом загальної теорії відносності”, американка Андреа Гез і німець Рейнгард Ґенцель “за відкриття супермасивного компактного об’єкта в центрі нашої галактики”.

6 жовтня

Нобелівська премія з хімії

У 2020 році нагороджені француженка Еммануель Шарпентьє та американка Дженніфер А. Дудна за “розробку метода редагування геному”. Вони відкрили один з найточніших інструментів у галузі генної технології – генетичні “ножиці” CRISPR/Cas9, завдяки яким науковці можуть змінювати ДНК тварин, рослин та мікроорганізмів із надзвичайно високою точністю.

7 жовтня

Нобелівська премія з літератури

У 2020 році Нобелівський комітет присудив премію американській поетесі Луїзі Глюк “за унікальний поетичний голос, який з аскетичною красою робить індивідуальне буття універсальним”.

Інформації про те, чи поданий хтось від України на здобуття Нобелівки у 2021 році, немає. Проте парламент проголосував про висунення Ліни Костенко на Нобелівську премію у 2022 році.

8 жовтня

Нобелівська премія миру

Лауреатом Нобелівської премії миру 2020 року стала Всесвітня продовольча програма ООН за боротьбу з голодом і покращення продовольчих умов в зонах конфліктів.

Коли мова йде про премії миру, то правило категоричної заборони розголошувати імена претендентів протягом 50 років, працює “50 на 50”.

Інформацію розкривають організації, які подають кандидатів до нобелівського комітету, бо вони роблять це публічно. Хоча правило зберігати таємницю поширюється і на них, не лише на членів комітету премії.

У березні 2021 року Нобелівський комітет повідомив на своєму сайті, що цьогоріч на премію миру висунуто 329 кандидатів: 234 людини та 95 організацій. Це третя найбільша кількість претендентів за весь час існування премії – перший раз нею нагородили 120 років тому. Лауреатами були співзасновник “Червоного хреста” Жан Анрі Дюнан та економісту і захиснику миру Фредеріко Пассі.

Рекордними на висуванців стали останні роки: у 2020 році претендентів було 317, але найбільше висунуто номінантів у 2016 році – 376.

Нобелівський комітет, повідомляючи про довгий список кандидатів у 2021 році, зробив це, звісно, без натяку на імена лауреатів. Проте американський журнал Newsweek у лютому 2021 року зібрав всі публічні згадки про висунення кандидатів і склав перелік з 25 імен та назв організацій. У списку є:

  • російський опозиціонер Олексій Навальний;
  • лідери білоруських протестів Світлана Тихановська, Марія Колесникова та Вероніка Цепкало;
  • захисниця екології Грета Тунберг (раніше її номінували у 2019 та 2020 роках);
  • експрезидент США Дональд Трамп, його зять Джаред Кушнер та радник Аві Берковіц за роботу у близькосхідному мирному процесі;
  • президент Росії Володимир Путін
  • Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ)
  • Протестний рух Black Lives Matter(“Життя темношкірих важливі”), НАТО
  • Агентство ООН з питань біженців (UNHCR)

11 жовтня

Нобелівська премія з економіки

Нобелівську премію з економіки за 2020 рік присудили двом американським економістам Полу Мілгрому і Роберту Вілсону за роботу на комерційних аукціонах.

Де дивитися та чи змінився формат

Нобелівська премія у 2021 році відбувається у гібридному форматі. Оголошення переможців у жовтні транслюватимуть у прямому ефіри на цифрових майданчиках премії: сайті nobelprize.orgYouTubeFacebookTwitter та LinkedIn. В Instagram покажуть, що відбувається за лаштунками премії. Офіційний хештег оголошень – #NobelPrize

Грудневі урочистості з 6 по 12 число, включно з церемонією нагородження 10 грудня, коли вшановують лауреатів у Стокгольмі, пройдуть у прямому ефірі та за особистої присутності. На них зможуть прийти місцеві мешканці, а всі інші долучаться онлайн.

Норвезький Нобелівський комітет все ще сподівається, що зможе запросити лауреатів в Осло на церемонію. Чи станеться це, оголосять у середині жовтня.

Нобелівську премію з хімії, фізики, медицини, літератури та економіки вручаються у Швеції.

2020 року розмір Нобелівської премії збільшено з 9 до 10 мільйонів шведських крон.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.