Київському метрополітену додали поетичності

«Поетичне метро». Так називається виставка постерів із поезіями киян про станції Київського метрополітену, яку відкрили у Всесвітній день театру27 березня — на станції столичного метро «Театральна» Молодіжна літературна платформа Національної спілки письменників України «Кабінет молодого автора» та видавництво «Саміт-книга» за участю Департаменту суспільних комунікацій КМДА і Благодійного фонду «Культурні новації».

«Поезія — в усьому, що нас оточує. Її лише треба вміти бачити й відчувати та мати для неї місце у своїй душі. Постери з поетичними рядками в метро покликані нагадати про це», — зазначають організатори проєкту — видавець Іван Степурін та поетеса Юлія Бережко-Камінська.

На постерах представлені вірші або їхні фрагменти 19-ти киян та жителів передмістя, чиї твори з-поміж інших увійшли до книги «Поетичне метро». Зокрема, таких відомих поетів, як Дмитро Чистяк, Дмитро Дроздовський, Дмитро Лазуткін, Вікторія Осташ, Світлана Дідух-Романенко, Наталія Бельченко, Ія Ківа, Юлія Бережко-Камінська, Богдана Гайворонська, Таня-Марія Литвинюк, Антон Попов, Наталка Поклад, Леся Мручківська, Денис Голубицький, Ірина Мостепан, Сергій Савін, Ольга Ольхова, Олександр Козинець, Сергій Цушко. Обов’язковою умовою проєкту була фотозйомка літератора на будь-якій станції столичного метрополітену, яку здійснив фотохудожник Сергій Оленич.

«Ця виставка перш за все презентує книгу віршів про метро, яку ми підготували ще восени. До книги увійшли твори майже 60 авторів з усієї України. Ми підібрали вірші до кожної станції, створивши своєрідну «поетичну мапу столичного метрополітену». Між іншим, зробити це було непросто: попри широке інформування про збір творів та чималу кількість надісланих поезій, для багатьох станцій явно бракувало поезій. Якщо про «Хрещатик», «Дніпро» чи «Вокзальну» багато написано, то, скажімо, про «Вирлицю», «Червоний хутір» чи «Деміївську» нічого не надійшло. Можливо, після розголосу про виставку постерів у метро про проєкт дізнається значно більше талановитих авторів і постане питання про доповнене видання книги», — розповідає куратор проєкту «Поетичне  метро», секретар НСПУ по роботі з молодими авторами Юлія Бережко-Камінська.

Відкриття виставки привернуло увагу ЗМІ та викликало резонанс у соцмережах серед поціновувачів поезії та літераторів, зокрема, й серед тих, хто не знав про проєкт і не подав свої твори. Але всі сходяться до того, що поезія має бути ширше представлена в суспільстві, з’являтися не лише на сторінках нечисленних літературних періодичних видань та книг, а й у місцях, де вирує громадське життя.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Спочатку нас мали повісити. Втім замінили розп’яттям на постерах. Цілий місяць кожний пересічний метро-подорожуючий має змогу поцілити байдужим списом у поетичне серце на одній з центральних станцій метро — «Театральна». Розважте — це за живе слово, римоване та неримоване, за творчу згадку про нашу підземку, метро, наш незамінний, чудовий пострадянський андеграунд. Єдине, що тішить у публічній страті, — опинитися у гарній команді «засуджених». … А прикладання до портрету лікаря з 36-літним стажем має потужний оздоровчий ефект!», — шуткує відомий лікар-гомеопат, учасник проєкту «Поетичне метро» Антон Попов.

Виставка триватиме впродовж місяця. Організатори та учасники «Поетичного метро» висловлюють адміністрації Київського метрополітену вдячність за підтримку проєкту.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.