Кияни просять встановити меморіальну дошку на Колегії Павла Галагана

Мешканці столиці виступили з ініціативою встановити меморіальну дошку на Колегії ім. Павла Галагана (вул. Богдана Хмельницького, 9).

Як повідомляє bigkyiv.com.ua, про це йдеться у відповідній петиції, автором якої виступив Констянтин Блажук, на сайті Київради.

За його словами, Сім’я Галаганів відома як меценати Києва. У будинку на вул. Б.Хмельницького у 1870 році вони заснували Колегію ім. Павла Галагана (названа на честь сина, який загинув). Г. Ґалаґан також подарував колегії велику бібліотеку (по революції частково передану до Державної публічної Бібліотеки). До комплексу входило 5 будинків.

Навчальний заклад був розрахований на навчання і проживання в інтернаті 70 вихованців. Учні приймалися з усіх українських земель, зокрема з тих, що перебували у складі Австро-Угорщини. Колегія за програмою дорівнювала 4 старшим класам класичної гімназії (30 стипендіатів Г. Ґалаґана і 40 своєкоштних), всі мали жити в інтернаті.

За радянських часів у цьому будинку знаходилась с/ш № 92 імені Івана Франка. Після пожежі 1976 року й до сьогодні у приміщенні Колегії Павла Ґалаґана міститься Національний музей літератури України.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“Пропоную встановити на будинку пам’ятну меморіальну дошку”, – підсумовує автор петиції.

Нагадаємо, у Києві відкрили меморіальну дошку Стусу і Світличному.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.