Курков отримав німецьку літературну премію за книжку “Tagebuch einer Invasion” («Щоденник вторгнення»)

Андрій Курков отримав премію ім. Софі та Ганса Шолль за 2022 рік за книжку “Tagebuch einer Invasion” («Щоденник вторгнення»), яка вийшла в німецькому перекладі в Haymon Verlag. Про це повідомили на сайті Мюнхенського літературного фестивалю.

«Через два тижні після нападу Росії на Україну Андрій Курков у своєму «Щоденнику вторгнення» зазначає: “Я здригаюся, поки пишу ці слова, але все одно це роблю: Або Україна буде вільною, незалежною і європейською, або її не буде взагалі”. Хоча багатьом стало зрозуміло, що 24 лютого 2022 року знаменує собою глибокий історичний та політичний перелом і що цивілізований світ поділяє відповідальність за захист України від знищення, глибшого розуміння того, що стоїть на кону у цій війні, усе ще бракує», — наголосили в журі.

Комітет премії вважає, що Курков «поставив собі за мету боротися з поширеним незнанням історії та культури України, з яким він зіштовхується в західних суспільствах. Він прагне розповісти людям про складне і болюче минуле і сьогодення цієї багатонаціональної і мультикультурної країни».

Премію вручатимуть Німецька асоціація видавців і книгорозповсюджувачів та мерія Мюнхена на урочистій церемонії 28 листопада 2022 року.

Андрій Курков — український письменник, журналіст, кіносценарист, колишній президент Українського PEN. Автор романів та повістей «Бикфордов мир» (1993), «Приятель покойника» (1995), «Пикник на льду» (1996), «Последняя любовь президента» (2004), «Ночной молочник» (2007), «Львовская гастроль Джими Хендрикса» (2012), «Щоденник Майдану» (2015), «Сірі бджоли» (2018), а також книжок оповідань, творів для дітей та сценаріїв до фільмів. Твори Андрія Куркова перекладені понад 40 мовами світу.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Премію ім. Софі та Ганса Шолль присуджують з 1980 року.

Мета та завдання премії імені Гешвістера-Шолля — щорічне відзначення найновішої книжки, яка є свідченням духовної незалежності, сприяє утвердженню громадянської свободи, моральної, інтелектуальної та естетичної відваги, а також створює важливі імпульси для формування відповідальної сучасної свідомості. Премія складає €10 000. За останні роки лавреатами премії стали Джо Сакко, Діна Найєрі, Ахмет Алтан, Гьотц Алі, Ахілле Мбембе, Гленн Грінвальд, Отто Дов Кулка, Ляо Іву, Йоахім Гаук, Роберто Савіано, Девід Гроссман та Анна Політковська.

Нагадаємо, раніше Андрій Курков отримав міжнародну літературну премію Халдора Лакснеса в Ісландії та став лавреатом премії Freedom of Expression Awards 2022.

chytomo.com