Кропивницький “Степ” ділиться “Секретами сюжетів”

“Секрети сюжетів”– так називатиметься нова книжка Кіровоградського обласного літературного об’єднання “Степ” ім. Віктора Погрібного.   З початку повномасшабної війни це вже дев’ята збірка, підготовлена степівчанами. Вони приурочують її до 85-річчя свого літоб’єднання.

Першими з новим виданням ознайомилися курсанти Донецького державного університету внутрішніх справ, який  релокований у м. Кропивницький. Презентація електронної версії книжки відбулася в літературно-меморіальному музеї І. К. Карпенка-Карого.

Назва цього видання  розкриває його зміст: Письменники зі “Степу”  довіряють читачеві ліричні й драматичні моменти своїх життєписів, свої думки про красу і таїну  художнього слова  і доти  зачаєні душевні переживання.   Усім, хто  займається літературною творчістю, степівчани  дозволять зазирнути в свої експериментальні лабораторії.

Деякі методи креативного підходу до   створення книг  розкрила на цій зустрічі  голова “Степу” Ольга Полевіна. Зокрема, студійці писали  окремі розділи повісті за жеребом, будували фабулу і змальовували образи  по ланцюжку–наступники не знали, про що писатимуть попередники, і  підлаштовувалися під них так, щоб вийшов довершений твір. Кілька написаних у такому ігровому  форматі новел увійшли  до  книжки “Секрети сюжетів”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

А  видання, яке зараз у степівчан у роботі(тільки це по секрету!) взагалі виникло з однієї між іншим промовленої фрази.

Обкладинку та ілюстрації до розділів книжки “Секрети сюжетів “виконала Ніна Даниленко.  Вона подала у нову збірку любовну новелу з елементами хорору і детективу  “Перша дошлюбна ніч”. Кожен представлений у книжці письменник теж вмістив у ній свої нові твори. Тетяна Микитась  розповіла, що сюжет  її оповідання про знайомство за незвичайних обставин  двох молодих людей взятий із життя її знайомих. Галина Суржок  описала позначене трагізмом повернення з війни хлопця, мати якого вже було втратила надію побачити його живим.  Ольга Полевіна і Олександр Архангельський спеціально для “Секретів сюжетів” написали повість “Дочка гірських вітрів”, де в минулому героїв угадується навчання у нинішній льотній академії  м. Кропивницького і описується, що сталося з її колишніми випускниками після лютого 2022-го року. Надія Чичкан прочитала свої вірші з нової книжки і  закликала  молодих людей    вести щоденникові записи, які згодом можуть стати як  історичними свідченнями епохи, так і художніми творами.

Донька колишнього багаторічного очільника літоб’єднання  Віктора Погрібного Ольга подякувала літераторам “Степу” за творчу енергію, що потужно рухає літературний процес краю.А   Тетяна Микитась розкрила ще й секрет своєї позалітературної творчості–продемонструвала  декоративний посуд, який вона виготовила у техніці джутової філіграні.

 

Ніна Даниленко,

прозаїк, член Кіровоградського обласного літературного об’єднання “Степ” ім. Віктора Погрібного, м. Кропивницький