Кропивницька інтелігенція здійснила мистецький десант до Голованівського краю

9 жовтня 2024 року в рамках відзначення 40-річчя створення Кіровоградської обласної організації Національної спілки письменників України відбулася поїздка-форум представників творчої інтелігенції Кропивницького до Голованівська – краю, що має особливий етно-культурологічний наратив та літературно-краєзнавчий потенціал.

Метою поїздки стало знайомство із важливими культурними пам’ятками Голованівського краю та обмін досвідом у питаннях розвитку культури в час війни. Участь у заходах взяли члени НСПУ, журналісти, науковці, перекладачі, наукові співробітники Музею мистецтв та ОУНБ імені Д.Чижевського, члени ГО «Екскурс-інформ».

Ініціаторами та організаторами мандрівного форуму виступили Кіровоградська обласна організація НСПУ та адміністрація Музейного комплексу «Рай слав’янський», який знаходиться у с.Шепилове, що неподалік Голованівська.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Поїздка-форум складалася з двох частин. Спершу учасники творчої делегації зустрілися із учнями Голованівського ліцею імені Т.Шевченка, де кожен із учасників форум-поїздки представив свій напрямок діяльності. Надія Гармазій, Василь Бондар, Оксана Буянова, Любов Єременко, Роман Любарський, Валерій М’ятович, Федір Шепель, Антоніна Царук, Марина Джус, Сергій Тузков, Вікторія Шкабой, Ксенія Івашина виступили зі своїми поетичними, прозовими, перекладацькими, краєзнавчими доробками. Бібліотекарі Тетяна Макарова та Владислава Онищенко розповіли про специфіку діяльності та можливості найбільшої книгозбірні області, працівники Музею мистецтв Оксана Віжевська, Ірина Лягул, Ірина Кухаренко висвітлили специфіку діяльності свого закладу в умовах сьогодення, а екскурсоводи Лариса Прохватилова і Тетяна Зайченко акцентували на тому, що зараз особливо важливо розвивати туристичний потенціал краю, адже знання і збереження свого рідного сприяє зміцненню нас як нації. По завершенню зустрічі учасники делегації подарували бібліотеці ліцею власні книги та чимало цікавих видань із сучасної української літератури.

У другій частині форуму інтелігенція краю відвідала Музейний комплекс «Рай слав’янський». У складі комплексу – Арт-галерея та кілька музеїв, зокрема Музей побуту, Музей трипільської культури, Музей Велесової книги.

Артбрендинг рідної Голованівщини здійснюють засновники «Раю слав’янського»  – український журналіст, публіцист, етнограф, краєзнавець, дослідник української мови та історії, перекладач і коментатор Влескниги, член НСПУ Сергій Піддубний та відомий український художник, педагог, громадський діяч Валерій Марчак, які й провели екскурсію територією комплексу, представивши унікальні артефакти та сучасне мистецтво. Учасники делегації відзначили, що це місце має особливу енергетику, оскільки акумулює в собі колосальний потенціал для наукового й творчого осягнення, а також є результатом глибокої любові до рідного краю.

У рамках зустрічі було прийнято рішення про тісну співпрацю та взаємопідтримку, що сприятиме не лише зростанню туристичної привабливості Голованівщини, а й у час війни додаватиме духовного ресурсу.

 

За матеріалами пресслужби Кіровоградської обласної організації НСПУ

Фото Оксани Віжевської