Кремінь розкритикував показ радянських фільмів на українських каналах

Низка українських телеканалів порушує норми мовного закону. Зокрема на телеканалі “Інтер” останнім часом можна часто побачити фільми радянського виробництва.

Фільми, виготовлені до 1991 року, наразі транслюють тільки з титрами. Це пряме порушення 23 статті. Як повідомляє 24tv.ua, про це у програмі Олени Трибушної “Перші особи” на 24 каналі повідомив мовний омбудсмен Тарас Кремінь.
За його словами, для того, аби радянські фільми транслювалися на українських телеканалах – вони повинні мати відповідні посвідчення.
Я вважаю, що спекуляцій з радянськими кінофільмами російською мовою з 16 липня бути не може і не повинно. Закон – один для всіх,
– наголосив Кремінь.

Він відзначив, що для того, аби привести у відповідність ті фільми та серіали, які планували демонструвати, було 2 роки. За винятком таких телеканалів як “Інтер”, “Україна” та “1+1”, усі інші 24 телерадіоорганізації, якщо подивитись на статистику, таких порушень не мають. Це означає, що лише незначна частина телеканалів пішла на порушення.

Довідка. Згідно з мовним законом, в Україні всі фільми та серіали, які створили в нашій державі, від 16 липня 2021 року потрібно транслювати українською мовою. Водночас кількість субтитрів та реплік іншою мовою не повинна перевищувати 10% у кінострічці.

“Ми надіслали свою інформацію до Нацради з тим, щоб була можливість накладення відповідних санкцій в частині порушення Закону про телебачення і радіомовлення. Мені здається, що це і є предметом тих розглядів, які зараз перебувають у Національної Ради”, – відзначив мовний омбудсмен.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Позиція Нацради: коротко

  • У Нацраді з питань телебачення і радіо 26 липня розкритикували демонстрацію фільмів та серіалів “мовою оригіналу”.
  • Через показ заборонених фільмів, як заявила Нацрада, телеканалам “Інтер” і “Дом” влаштують перевірку.
  • В ефірі “Інтера” зафіксували 5 фільмів, які не можна показувати на території України.

Повне інтерв’ю Тараса Креміня дивіться у вівторок, 10 серпня, на 24 каналі. Не пропустіть!

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.