Конкурс «Кримський інжир» прийняв 284 роботи з п’яти країн від 125 авторів

У 2020 році в літературному українсько-кримськотатарською конкурсі «Кримський інжир» взяли участь 125 авторів, які надіслали оригінальні твори і переклади. Всього надійшло 284 твори.

Про це повідомив заступник генерального директора Українського інституту, член українського ПЕН-клубу Алім Алієв, пише Центр журналістських розслідувань.

Оригінальних творів – 223 українською мовою, 25 кримськотатарською, 36 перекладів з кримськотатарського на українську і навпаки.

З кримськотатарського на український перекладені: Номан Челебіджихан, Умер Іпчи, Юнус Кандим, Шакір Селім, сучасні автори Шукрі Аппазов, Шерьян Алі, Ельмаз Бахшиш, Сейран Ібрагім, Зейнеб Ібраімова, Уріє Кадирова, Аліє Кенджи-Алі, Сеяре Кокча, Еміне Усеин, Таїр Халілов.

Серед перекладених авторів на кримськотатарський – Тарас Шевченко, Олександр Довженко, сучасні автори Світлана Дідух-Романенко, Міла Іванцова, а також повість торішньої фіналістки «Кримського інжиру» Наталії Смірнової.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«З Криму свої роботи на конкурс надсилали учасники та учасниці з Сімферополя, Бахчисараю, Керчі, Сак, Євпаторії, Феодосії, Судака, Ічкі, Білогірська та наближених до них населених пунктах. Варто відзначити, що наші автори живуть як в великих і обласних містах (наприклад Київ, Дніпро, Одеса, Харків, Чернігів, Ужгород), так і в не з обласних центрах (Нова Каховка, Новодністровськ, Остер, Калуш), а також в селах . Твори надійшли також від учасників, які живуть в Туреччині, Фінляндії, Німеччини та Грузії», – розповідають організатори.

«Як пандемія відбилася на конкурсі, так і гуманітарна криза, що зараз відбувається в Криму, яка тримає людей в заціпенінні, тому в такі часи важко шукати натхнення і проявляти творчість. Хоча в наступному році ми очікуємо бум кримськотатарських текстів, як рефлексії на події 2020 року», – повідомив засновник конкурсу Алім Алієв.

Перший письменницький конкурс «Кримський інжир» пройшов влітку 2018 року. Тоді на конкурс прийшло 244 роботи від 135 авторів з усієї України.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.