Конкурс Книга року ВВС стартує з публічної дискусії

Щорічний конкурс “Книга року ВВС” почався з публічної віртуальної дискусії на тему “Чи замінять серіали читання романів?”  Бесіда відбулася у  Мистецькому Арсеналі – Національному культурно-музейному комплексі в Києві, між колишнім міністром економічного розвитку України Тимофієм Миловановим та директоркою Мистецького Арсеналу Олесею Островською-Лютою. Модерував розмову телеведучий та член журі “Книги року ВВС” Вадим Карп’як.  Опублікована на сайті bbc.ua полеміка стала своєрідним стартом для подання заявок на участь у літературному конкурсі BBC, який  представлений у партнерстві з Культурною програмою Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

 

Чому ми читаємо книги в добу  інтернету і  телесеріалів? Щоб розважитися чи навчитися чомусь? А може, тому, що фраза “я багато читаю” досі викликає повагу? Під час дискусії, яка вже певний час триває в українському публічному дискурсі, Тимофій Милованов якось заявив, що читання книг втратило свою навчальну функцію і зараз є лише розвагою для меншості. Йому опонує Олеся Островська-Люта, яка стверджує, що література постійно навчає  читача, і поки зарано говорити, що бібліотеки віджили своє.

 

Оскільки дискусія між Миловановим та Островською-Лютою ознаменувала початок щорічної літературної премії, яка відзначає найкращі художні твори та есеї українською мовою у трьох номінаціях – Книга року ВВС, Дитяча Книга року ВВС та Книга року ВВС – Есеїстика, – головний редактор BBC News Україна Марта Шокало пояснює: “Традиційний конкурсний цикл мав початися у травні в Києві, на Міжнародному фестивалі “Книжковий арсенал”. І хоч пандемія змусила нас змінити плани, вона також зробила цьогорічний конкурс ще більш актуальним та особливим, тому що зараз люди, як ніколи, цінують насолоду від хорошого читання”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Радник з питань культури ЄБРР Світлана Пиркало каже: “Пандемії були фоном для багатьох літературних шедеврів протягом століть, занурюючи читача у людську трагедію, драму і чорну комедію. Про Covid-19, ймовірно, також напишуть книги. А поки судді конкурсу “Книга року ВВС” з нетерпінням чекають на знайомство та обговорення нових книг – що може бути краще під час карантину. І, як завжди, до них приєднаються читачі, які надсилатимуть свої рецензії на нові книги”.

 

До участі у всіх трьох номінаціях приймаються також твори, написані мовою інших народів, які проживають на території України, у перекладі на українську.

 

Цього року до журі премії “Книга року ВВС” увійшли:

  • Віра Агеєва, професорка Національного університету “Києво-Могилянська академія”
  • Віталій Чепинога, блогер
  • Вадим Карп’як, телеведучий
  • Світлана Пиркало, письменниця, Радник з питань культури ЄБРР
  • Марта Шокало, головний редактор BBC News Україна.

Переможець у кожній номінації отримає винагороду 1000 фунтів стерлінгів у гривневому еквіваленті.

Видавці книг-переможців у номінаціях Книга року ВВС, Дитяча Книга року ВВС та Книга року ВВС – Есеїстика отримають право використовувати логотип премії Книга року ВВС на наступних виданнях.

Видавництва можуть подавати на розгляд журі до трьох книг у кожній категорії та до двох нових книг-переможців попередніх конкурсів. Книги, подані на премію, мають бути написані українською мовою  (оригінальні твори або переклади) та видані упродовж останніх 12-и місяців на момент оголошення старту премії. Більш детально з умовами літературної премії “Книга року ВВС” можна ознайомитися на сайті bbc.ua.

Останній термін подання книг на премію – 7 вересня 2020 року. Читачі можуть надсилати свої рецензії з 15 жовтня до 15 листопада 2020 року.

“Довгі списки” у кожній номінації та приз “Читач року ВВС” за найкращу рецензію книги визначає редакція ВВС News Україна за погодженням з журі. “Короткі списки” та переможців визначить журі.

Переможців буде оголошено в грудні 2020 року.

 

Переможці минулого року: Тамара Горіха Зерня “Доця” (Книга року ВВС-2019), Володимир Арєнєв “Сапієнси” (Дитяча книга року BBC-2019 ), Тарас Прохасько “Так, але…” (Книга року ВВС – Есеїстика-2019).