Конфлікт у Національній комісії зі стандартів української мови. Орися Демська заявила про рейдерське захоплення

11 лютого голова Національної комісії зі стандартів української мови Орися Демська заявила про рейдерське захоплення Комісії, яке за її словами вчинила низка членів. Мова про 5 представників Комісії з 8-ми. Про це повідомляє ukranews.com.

Заступник голови Національної комісії Володимир Мозгунов заяви очільниці спростував.  Зокрема, заяву Демської про нібито причетність до їх внутрішнього конфлікту міністра освіти Сергія Шкарлета він описав як маніпуляцію.

Володимир Мозгунов звернув увагу, що Комісія є колегіальним органом влади зі спеціальним статусом. І керівництво Комісії колегіально обирається з її членів. В той же час, за його словами, обрана в лютому 2020 року Орися Демська дуже швидко забула про норми і принципи колегіальності. “Крок за кроком вона підміняла рішення Комісії своїми наказами. Стала одноосібно визначати, що буде робити Комісія, а чого не буде”, — пояснив Мозгунов у Фейсбук.

Мозгунов закликав Демську пояснити громадянському суспільству, чому за два роки своєї роботи на посаді Голови Комісії вона не спромоглася організувати процес створення Громадської ради.

“Я скажу тільки одне — члени Комісії ставили це питання на засіданні Комісії ще у червні 2020 року. Навіть розглянули проєкт Положення про громадську раду. Після чого пані Орися Демська вирішила, що питання взаємодії з громадянським суспільством не на часі. Саме так вона говорила членам Комісії. І ми не зовсім розуміли чому. Тоді не розуміли. Тепер знаємо, що громадянське суспільство пані Орисі Демській потрібне тільки тоді, коли треба цей механізм співпраці між владою і громадянами використати для дивних цілей. В інших випадках пані Орися Демська уникає громадянського суспільства”, — написав він.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Він зазначив, що перша спроба поговорити про ситуацію конструктивно була у серпні 2021 року.  “… це була зустріч з Міністром освіти і науки України. Міністр тоді запросив на зустріч всю Комісію. І ми говорили, зокрема і про проблеми…. Я тоді, на зустрічі, де були члени Комісії і працівники апарату, сказав і про проблеми, про те, що в Комісії не дотримуються принципів колегіальності. Саме цю мою заяву тепер пані Орися Демська намагається представити всім як “змову” з Міністром освіти і науки України Шкарлетом”, — розповів Мозгунов.

Події 9 лютого 2022 року, представник Комісії описав так:

Голова Комісії пані Орися Демська скликала засідання Комісії на вимогу п’ятьох членів Комісії. І відмовилася відкрити це засідання, надати розмові офіційний статус. Проте Комісія прийняла рішення про припинення повноважень голови, які не влаштували Демську.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.