Комітет свободи слова збирається звернутись до Генерального штабу ЗСУ щодо вимоги журналістів звільнити Наталю Гуменюк

Комітет ВР з питань свободи слова на своєму найближчому засіданні збирається розглянути питання про вимогу журналістів звільнити керівницю Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталю Гуменюк. Про це повідомив голова комітету Ярослав Юрчишин.

«До комітету з питань свободи слова звернулися понад 150 медійників, видань та об’єднань. Українські та іноземні журналісти, фотографи, фіксери, оператори та редактори вимагають звільнити керівницю комунікацій ОК Південь Наталю Гуменюк. За словами медійників, їхній діяльності перешкоджають на цьому напрямку. Серед найбільш кричущих випадків — недостатнє висвітлення підриву росіянами Каховської ГЕС. Через це світові медіа шукали інформацію про руйнування дамби в джерелах ворожої пропаганди. Також необхідно більше висвітлювати наших воїнів, що тримають фронт на півдні і мешканців цих регіонів, котрі щодня потерпають від російських обстрілів», — написав Юрчишин у фейсбуку.

За його словами, безпека українських військових має бути пріоритетом у діяльності будь-якого представника чи представниці комунікаційної команди ЗСУ, однак водночас медійникам необхідно давати можливість висвітлювати російські злочини та подвиги вітчизняних захисників і захисниць.

«Якщо ми не будемо говорити про війну — про неї світу розкаже ворог. І подача інформації буде точно не на нашу користь», — переконаний керівник парламентського комітету свободи слова.

Лист від понад 150 медійників, каже він, не може залишатися без реакції влади. На найближчому засіданні комітет розгляне це питання. Юрчишин, за його словами, пропонуватиме колегам звернутися до Генерального штабу.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Нагадаємо, днями український Медіарух звинуватив керівницю Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталю Гуменюк у забороні висвітлювати воєнні злочини Росії в зоні її відповідальності. Таку заяву медійники адресували Головнокомандувачу Збройних сил України Олександру Сирському, міністру оборони України Рустему Умєрову та начальнику Генштабу ЗСУ Анатолію Баргилевичу.

Підписанти заяви вимагають від військового керівництва замінити Гуменюк «на більш компетентну особу і не допускати її до будь-якого керування комунікаціями». Медійники також наполягають на забезпеченні доступу журналістів до районів Херсонщини та сусідніх регіонів, де відбуваються ключові події, з урахуванням вимог Наказу №73 Головнокомандувача ЗСУ, а також провести ревізію чинних правил роботи пресцентрів ОК «Південь» та об’єднаного новоствореного ОУВ «Таврія». При цьому представники медіаспільноти наголошують на тому, що особи на ключових комунікаційних посадах ЗСУ повинні мати належні навички та репутацію для виконання своїх обов’язків згідно з вимогами часу, особливо у воєнний період.

Зазначимо, Медіарух ― спільнота, що об’єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій. Медіарух було започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали Перший канал Суспільного, «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», «Ліга.net», «Дзеркало тижня. Україна», НВ, «Цензор.нет», 5 канал, «Український тиждень», Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації Незалежна медійна рада, «Детектор медіа», Інститут масової інформації, «Інтерньюз Україна», Центр демократії та верховенства права, Фундація «Суспільність», Національна асоціація медіа, Донецький інститут інформації, Інститут демократії імені Пилипа Орлика, Центр прав людини Zmina. Згодом приєдналися інші організації та окремі журналісти ― загалом понад 70 учасників.

detector.media