Комітет гуманітарної та інформполітики переглянув проєкт про стимулювання українського книговидання і книгорозповсюдження

Комітет гуманітарної та інформаційної політики на черговому засіданні переглянув своє рішення від 16 лютого 2022 року щодо проєкту Закону № 6287 щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження» (друге читання) відповідно до частини другої статті 118 Регламенту Верховної Ради України.

Нагадаємо, законопроєктом передбачено відшкодування витрат на оренду приміщень книгарням, які продають книжки українською мовою (а також, за бажанням, мовами ЄС і корінних народів України) та надання сертифіката на придбання книжок українською мовою при народженні дитини і при досягненні дитиною 14-річного віку.

Під час засідання члени комітету зазначили, що зважаючи на економічну ситуацію в Україні, до якої призвело повномасштабне вторгнення Російської Федерації на територію нашої держави, реалізувати ці механізми можна буде тільки завдяки фінансовій допомозі дружніх країн. Наразі тільки у такий спосіб можна буде підтримати книговидавничу справу в Україні.

Мета законопроєкту, який підписали 64 депутата та депутатки, – зупинити руйнування українського книжкового ринку, спричинене наслідками пандемії та зростанням обсягів контрафактної та контрабандної продукції. Відповідний закон сприятиме зростанню книжкового ринку в Україні та популяризації читання серед українців.

«Завдяки цим механізмам число книгарень за 5 років мало зрости в 4-5 разів, обсяг українського книжкового ринку – втричі, асортимент – удвічі, причому по всій країні читатимуть переважно українською мовою» зазначалося в пояснювальній записці проєкту.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Нагадаємо, комітет рекомендував Верховній Раді України ухвалити цей законопроєкт в другому читанні та в цілому. Якщо закон ухвалять, то він набере чинності 1 січня 2023 року.

Фото: istockphoto.com

detector.media