Комісія з журналістської етики оголосила публічний осуд виданню «Фіртка» з Івано-Франківська за згадку про національність порушника

Комісія з журналістської етики оголосила редакції агенції новин «Фіртка» публічний осуд через матеріал «У Франківську “муніципали” знайшли у рома крадений телефон (фото)» від 14 серпня 2020 року. Як повідомляє detector.media, рішення комісії розміщено на офіційному сайті. Сама публікація, яка перебувала на розгляді, розміщена за посиланням.

Комісія вважає, що в матеріалі на сайті агенції новин «Фіртка» порушені пункти 6, 8 та 15 Кодексу етики українського журналіста, зокрема, наголошується на національності людини, хоча в цьому не було необхідності.

Враховуючи усю небезпеку поширення ксенофобії, неуважність редакції при підготовці повідомлення, що містить дискримінаційний контент, Комісія оголосила редакції агенції новин «Фіртка» публічний осуд.

КЖЕ рекомендує редакції уважно ставитись до повідомлень правоохоронних органів, що можуть містити дискримінаційний контент, а також не зазначати у повідомленнях про кримінальні злочини інформацію про національность, релігійні уподобання, політичні погляди або інші відомості про підозрюваних чи злочинців, якщо у цьому немає вкрай нагальної потреби, а такі ознаки можуть викликати ксенофобію щодо певної групи громадян.

Також рекомендують не вводити аудиторію в оману, видаючи повідомлення комунальних підприємств або приватних охоронних фірм («Муніціпальна інспекція» тощо) за повідомлення офіційних правоохоронних органів, перелік яких визначений законодавством.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

КЖЕ радить колегам журналістам та редакторам ознайомитись з рекомендаціями правозахисниці Ольги Веснянки, які викладені у матеріалі «Без узагальнень та мови ворожнечі: як журналістам писати про ромів» на сайті «Детектор медіа».

Із повним текстом рішення КЖЕ можна ознайомитись тут.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.