Колишній найманець написав книгу про внутрішню кухню ПВК Вагнера

Багато хто з нетерпінням чекали виходу мемуарів колишнього російського десантника, який воював в Сирії в складі приватної військової компанії «Група Вагнера», яка належить олігархові Євгену Пригожину.

54-річний автор Марат Габідуллін дослужився до командира одного з розвідувальних підрозділів ПВК Вагнера, минулого тижня дав інтерв’ю незалежному новинному сайту «Медуза», поділившись деякими інтригуючими подробицями зі своєї книги.

Габідуллін підтвердив, що група зазнала важких втрат в боях в Лівії і що в 2017 році російські найманці замучили до смерті дезертира з сирійської армії. За словами Габідулліна, вбивство було скоєно за наказом командира і засновника угруповання Дмитра Уткіна, який в минулому був підполковником спецназу російської військової розвідки ГРУ.

Габідуллін обіцяв, що його книга «В одну річку двічі» дозволить скласти уявлення про внутрішню кухню ПВК Вагнера. Він сказав, що вирішив написати мемуари після того, як був поранений в 2016 році під час боїв під Пальмірою в провінції Хомс, борючись з бойовиками «Ісламської держави».

Однак, як заявили у видавництві «Найманець», книга була знята з друку на прохання Габідулліна після того, як прокремлівські газети написали, що вона містить неправдиву інформацію.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Російський уряд давно заперечує будь-який зв’язок з ПВК Вагнера, чиї найманці були помічені на полях битв від Донбасу до Лівії. Прес-секретар МЗС Росії Марія Захарова в торішньому інтерв’ю «Голосу Америки» спростувала будь-які припущення про те, що найманці пов’язані з Кремлем.

Габідуллін повідомив «Медузи», що написав книгу частково з метою змусити Кремль визнати існування групи, а також загибель її бійців, які не отримують ні військових похорону, ні посмертних медалей. Вважається, що близько 300 бійців ПВК Вагнера були вбиті або поранені в перестрілці з курдськими силами в Сирії в лютому 2018 року.

«По темі ПВК коїться суцільний обман з боку військових і політиків. Весь світ знає, а ви від власного народу приховуєте правду. Це хіба нормально? » – сказав він.

У 2016 році Міністерство фінансів США наклало санкції на «групу Вагнера» за надання підтримки сепаратистам в Донбасі.

За словами Мінфіну США, Пригожин надав сепаратистам велику підтримку, в тому числі побудував недалеко від кордону з Україною військову базу для розгортання російських військ. Деякі лідери російської опозиції і незалежні військові аналітики підозрюють, що ПВК Вагнера насправді є підрозділом Міністерства оборони Росії, що дозволяє Кремлю заперечувати свою причетність і мінімізувати офіційне число загиблих військових.

Спецпрокурор Роберт Мюллер звинуватив Пригожина в керівництві «фабрикою тролів», яка здійснювала втручання у вибори в США в 2016 році. Сам бізнесмен висміяв ці звинувачення, заявивши в інтерв’ю агентству «РИА Новости»:

«Американці дуже вразливі люди, вони бачать те що хочуть бачити. З великою повагою ставлюся до них. Я зовсім не засмучений, що виявився в цьому списку. Якщо вони хочуть бачити диявола – нехай бачать».

За словами Габідулліна, він вступив в ПВК Вагнера в 2015 році, після чого його відправили до Сирії, щоб допомогти армії Асада відбити нафтові родовища у бойовиків «Ісламського держави». Перед від’їздом новобранців попередили:

«Хлопці, ви призначені для війни там, де є інтереси нашої держави. Приготуйтеся до того, що все це може плачевно для вас обернутися. Смертю».

Габідуллін каже, що спочатку в ПВК служили ветерани російської армії, але останнім часом професійних солдатів знайти складніше і замість них набирають недосвідчену молодь:

«Люди, які встигли понюхати пороху в Чечні або під час грузинської війни, в контору більше не прагнуть».

Він додав:

«У 2015-2017 році «Вагнер» вів за собою загін гладіаторів – зараз він веде за собою армію рабів … Велика частина командирів рівнем своєї посади абсолютно не відповідають. А ветерани, які до сих пір залишаються в цьому формуванні, для себе вирішили: «Гаразд, пробуду як-небудь “командіровочку”. Основне завдання – вижити». Вижити, розумієте? Про перемогу вже не думають».

За словами Габідулліна, багато невдачі пов’язані з тим, що Уткін став вести себе не як польовий командир, а як бізнесмен, і перестав чинити опір розпорядженням російського військового керівництва:

«Просто не хотів сваритися з начальством. І хлопці в результаті перетворювалися просто в гарматне м’ясо. У 2017 році, наприклад, не можна було йти брати нафтові поля з таким озброєнням і кількістю боєприпасів – просто не можна. Але військові сказали йти. Коли мінометникам тупо не вистачає мін, а ти гониш людей «вперед і вперед», ти не командир вже. Ти бізнесмен: відбереш [нафтові] поля – отримаєш премію. В результаті бійці переставали довіряти командирам – і це навіть не єдина причина. З 2018 року деякі командири забирали собі до половини преміального фонду, виділеного на загін, а решта – крихти – роздавали солдатам».

Відповідаючи на питання про те, як інші найманці відносяться до його мемуарів, Габідуллін сказав, що деякі були раді – особливо ті, кого турбує відсутність досвіду у новобранців. За його словами, Пригожин спочатку заохочував написання книги і читав рукописи. Габідуллін визнав, що вніс у текст деякі зміни на прохання Пригожина, але тоді йому здавалося, що олігарх «на його боці».

«Взагалі він недурний чоловік – і оцінку багатьом учасникам цих подій може дати ще більш конкретну і жорстку, ніж я, – сказав автор. – З іншого боку, прямими словами він тоді хіба що погодився, що є перегини на місцях».

Минулого тижня генеральний інспектор Пентагону представив доповідь, в якій говориться, що група Вагнера могла отримувати фінансування від Об’єднаних Арабських Еміратів, які теж підтримували генерала Хафтара в Лівії.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.