Книжка української письменниці Галини Крук увійшла до шортліста літературної премії Griffin Poetry Prize

Книжка української письменниці Галини Крук A Crash Course in Molotov Cocktails («Короткий курс “коктейлів Молотова”») потрапила до короткого списку Премії Ґріффіна (Griffin Poetry Prize).

Про це повідомляється на сайті нагороди.

«Ці вірші-свідки жахливої війни, написані за часів смути та відсутності дозвілля, проте майстерність української поетеси Галини Крук очевидна на кожній сторінці: уважно спостережувані сцени та загадкові деталі візуалізують тяжке становище її країни, а також непокору народу […]. Вірші Крук торкаються голих екзистенційних питань, що час від часу переходять у молитву, у розмови з нещадним богом, що благає не “утихомирювати голос гніву”. Що ви берете із собою, коли “навіть ключі/не потрібні”? Як зберегти надію, усвідомлюючи, що людське тепло може бути смертельним під час війни через тепловізори, як упоратися з утратою впевненості, тоді як коники продовжують цвіркотіти, а снаряди падають на поля, як перелітні птахи? Іноді ніжні вірші Крук про красу у дивовижні моменти впертої наполегливості, іноді гіркі й жорсткі, також є нагадуванням для решти світу про те, що «приймайте нас, як неприємні ліки». Потрібна та потужна збірка», — наголосили члени журі.

Загалом Альберт Ф. Моріц (Канада), Ян Вагнер (Німеччина) та Анна Вальдман (США) прочитали по 592 поетичні книжки, зокрема 49 перекладів із 22 мов, що були подані 235 видавцями з 14 різних країн.

Окрім збірки Галини Крук, до шортліста потрапили ще чотири книжки: «To 2040» Джорі Грем, «School of Instructions» Ішиона Гатчінсона, «Door» Енн Лаутербах та «Self-Portrait in the Zone of Silence» Джорджа МакВіртера. Переможця або переможницю оголосять 5 червня.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Для мене важливо не лише те, що це книжка мого авторства. Головне, що це книжка про війну, весь той біль і травматичний досвід, який війна заподіює українцям. Поезія по-особливому розповідає про війну, свідчить і документує художньою мовою; заходить на ту емоційну територію, куди зась новинам чи пропаганді. Я неймовірно тішуся, що завдяки довгому списку Griffin Poetry Prize набагато більше людей дізнаються про наші реалії та переймуться болем українців», — зазначала письменниця.

 

  • Griffin Poetry Prize — поетична премія Канади, яку 2000 року заснував бізнесмен і філантроп Скотт Ґріффін. До 2022 року окремі нагороди отримували один канадський і один міжнародний поет/ка, що пише англійською мовою. У 2022 році дві нагороди були об’єднані в одну міжнародну премію. Переможець/переможниця отримує 130 тисяч канадських доларів (майже 3,8 мільйона гривень). Поет(к)и, які увійшли до короткого списку, отримують 10 тисяч канадських доларів (близько 300 тисяч гривень). Торік премію отримав американський поет Роджер Рівз.
  • Галина Крук є авторкою п’яти книжок поезій, збірки оповідань та чотирьох книжок для дітей. Має численні нагороди, зокрема премії імені Богдана-Ігоря Антонича «Привітання життя», «Крок за кроком» (за дитячу книжку), «Найкраща книга Форуму видавців», поетичну премію «Смолоскип», є лауреаткою конкурсу «Гранослов» тощо.
  • Улітку минулого року книжка Галини Крук A Crash Course in Molotov Cocktails («Короткий курс “коктейлів Молотова”») здобула премію Sundara Ramaswamy Prize за поезію в перекладі.

divoche.media

Фото: Stas Kartashov: UN Women