Книжка про расизм, написана 23 роки тому, стала бестселером у США

Книжка професорки психології Беверлі Деніел Татум під назвою Why Are All the Black Kids Sitting Together in the Cafeteria? And Other Conversations about Race, що вийшла 1997 року, уже 2 тижні тримається у списку американських бестселерів. Про це повідомляє chytomo.com з посиланням на The New York Times.

У 1997 році Беверлі Деніел Татум працювала професоркою психології в Mount Holyoke College (Південний Хедлі, штат Массачусетс), де вона 17 років викладала курс з психології расизму.

«Одна з речей, які я винесла із цього курсу – це жаль студентів за тим, що у них не було змоги говорити про расу чи расизм будь-яким осмисленим чином. Вони казали: «Чому я мав чекати аж доти, поки вчитимусь у коледжі, щоб говорити про це?»», – говорить авторка.

Їхні скарги підштовхнули Татум розпочати семінари з професійного розвитку для вчителів та директорів шкіл, спонукаючи їх до обговорення питання раси з молодшими дітьми.

У цих розмовах знову і знову виникали запитання, серед яких і те, яке наштовхнуло на назву її другої книжки – «Чому всі чорношкірі діти сидять разом у кафетерії? Та інші розмови про расу».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Книжка, яка була оновлена у 2017 році, ​​через 20 років після першої публікації, уже другий тиждень входить у списки найбільш продаваних книжок у США. У категорії «Нонфікшн у м’якій обкладинці» вона займає четверту сходинку, в категорії «Комбінований паперовий та електронний нонфікшн» – шосту.

Нагадаємо, що хвиля протестів проти расизму у США розпочалася після смерті афроамериканця Джорджа Флойда при затриманні поліцейським у Міннеаполісі. Люди спалили поліцейську дільницю, місцева влада запровадила режим надзвичайної ситуації. Наразі офіцер поліції Дерек Човін, який брав участь в затриманні Флойда, заарештований, але акції протесту все ще тривають.

Американські видавці також організували страйк проти расизму.