Книгу Василя Симоненка продали на аукціоні за 30 тисяч гривень

Це була єдина прижиттєва збірка українського поета з його автографом.

Єдину прижиттєву збірку українського поета Василя Симоненка «Тиша і грім» з його автографом продали на аукціоні за 30 301 гривню.

Про це повідомило Суспільне Культура, посилаючись на сайт продажу предметів колекціонування Violity.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

На форзаці видання поет написав: «Катю! Ave, юна самогубко, morituri te salutant», а також залишив свій підпис.

Тираж єдиного прижиттєвого видання складав усього 3500 екземплярів. Як зазначив продавець, кількість підписаних Симоненком книг наразі невідома, це перший подібний лот в історіях аукціонів.

Всередині також лишилося фото Василя Симоненка з підписом. В коментарях до лоту припустили, що автор тексту на листівці був Віктор Шпак, автором низки статей-спогадів про поета.

Довідка

Василь Симоненко – український поет, журналіст та шістдесятник. Також став одним з діячів українського руху опору. Симоненко став автором численних статей, театральних i літературних рецензій, трьох казок для дітей та дорослих: «Цар Плаксій i Лоскотон», «Подорож в країну Навпаки», «Казка про Дурила».

Разом з Аллою Горською та Лесем Танюком у 1962 році виявив місця поховань розстріляних органами НКВС на Лук’янівському та Васильківському цвинтарях, а також у Биківні. Влітку цього ж року його побили працівники міліції, після чого здоров’я поета поступово погіршувалося. У 1963 році він помер від раку нирок.

Вже після проголошення незалежності України, у 1995 році, Василя Симоненка посмертно нагородили премією імені Тараса Шевченка.

Єдина збірка, яку поет видав за життя –«Тиша і грім». Посмертно опублікували два інших видання з віршами Василя Симоненка: «Земне тяжіння» 1964 року та «Лебеді материнства» 1981 року.