Книгарні, які не дотримуються закону про мову, штрафуватимуть через три роки

Статті Кодексу про адміністративні правопорушення, якими передбачено санкції за недотримання мовних норм, не набрали чинності. Про це повідомляє chytomo.com, посилаючись на відповідь Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя на запит редакції.

Наразі за порушення статті 23 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» не передбачено штрафних санкцій, оскільки не набрали чинності деякі положення Кодексу про адміністративні правопорушення, а саме пункт 52 і пункт 53 статті 188.

Частина друга статті 188 Кодексу про адміністративні правопорушення набуде чинності через три роки з дня набрання чинності Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Законодавством передбачили штраф від двохсот до трьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян або попередження, якщо порушення вчинять вперше.

Ці норми стосуються також використання державної мови в освіті, науці, культурі, комп’ютерних програмах, вебсайтах, публічних заходах, документації, рекламі, спорті, громадському транспорті, охороні здоров’я, телекомунікаціях.

«Словники, підручники та розмовники, однією з мов у яких є державна, і видання з ідентичним за змістом текстами двома і більше мовами, однією з яких є державна, вважають книжковими виданнями державною мовою», − зауважив Тарас Кремінь.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Мовний омбудсмен додав, що на час відповіді на запит (10 серпня) не зафіксували порушень суб’єктами книгорозповсюдження у частині дотримання нових мовних норм. Також не отримували скарг на порушення ними мовного законодавства.

Втім, ці норми не поширюються на видання кримськотатарською мовою та на книгарні, що продають книжки офіційними мовами Європейського Союзу та на спеціалізовані книгарні, засновані для реалізації прав національних менш і корінних народів України.

Нагадаємо, Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» набрав чинності 16 липня. Ним передбачено, що не менше 50% назв книжок, які продають у книгарнях чи інших місцях розповсюдження, мають бути державною мовою.

Додамо, з січня по травень цього року Уповноважений із захисту державної мови зафіксував 1129 звернень щодо порушення мовного законодавства.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.