Книга про Чорнобиль отримала престижну американську літературну премію

Книга Адама Хіггіботама Північ у Чорнобилі: Нерозказана історія найбільшої атомної катастрофи світу, видана в 2019 році, отримала престижну американську літературну премію.

Книга британського письменника Адама Хіггіботама, що стала бестселером за версією The New York Times у 2019 році, отримала престижну літературну нагороду імені Вільяма Колбі, яку вручають за видатні книги, написані на військову або розвідувальну тематику.

Нагорода названа на честь директора ЦРУ Вільяма Колбі періоду президентства Ніксона і Форда. Її представляє Норвічський університет штату Вермонт і Пріцкерівський військовий фонд, штаб-квартира якого знаходиться в Чикаго, повідомляє  nv.ua з посиланням на  Associated Press.

Вона була заснована в 1999 році. Призовий фонд складає $5 тис. Також у 2020 році книга була удостоєна медалі Ендрю Карнегі за досягнення у нон-фікшіні, яку вручає Американська асоціація бібліотек.

В основі Північ у Чорнобилі лежать численні інтерв’ю свідків катастрофи і документи, що збереглися. Головну увагу автор приділяє пошуку можливих причин катастрофи і відтворює політичну картину СРСР періоду 80-х років. Автор робить висновок, що катастрофа стала результатом збігу цілого ряду факторів.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Нагадаємо, в травні 2019 року на екрани вийшов мінісеріал Чорнобиль студії HBO та Sky News, мета якого була відтворити події 1986-1987 років, які передували і відбувалися після катастрофи і проаналізувати її причини. Серіал отримав величезний резонанс у глядачів, ставши в травні 2019 року найбільш популярним серіалом за версією imdb. Також серіал отримав нагороди таких престижних премій, як Еммі, Золотий глобус і BAFTA.

На фото: «Північ у Чорнобилі» Адама Хіггінботама / Фото: @Hybrid Tech Car