Книга Болтона поставила під загрозу розвідку США

Публікація книги колишнього радника президента США Дональда Трампа з нацбезпеки Джона Болтона поставила під загрозу джерела і методи роботи розвідувального відомства США. Про це йдеться в заяві директора Нацрозвідки Джона Реткліфф в Twitter.

За його словами, несанкціоноване розкриття секретної інформації завдає шкоди американській нацбезпеці і загрожує джерелам і методам розвідувального відомства, які використовуються для захисту американців.

Реткліфф зазначив, що будь-який громадянин, який має доступ до секретної інформації, незважаючи ранг, має юридичний обов’язок захищати її.

Раніше стали відомі деякі фрагменти з книги Болтона. Колишній радник президента заявив, що Трамп просив голову КНР Сі Цзіньпіна допомогти йому виграти вибори в 2020 році і не хотів надавати військову допомогу Україні. Також Болтон розкрив, що глава держави цікавився, чи входить Фінляндія до складу Росії, і не знав, що Великобританія є ядерною державою. Крім того, він висловив думку, що російський лідер Володимир Путін переконаний, що він може з легкістю маніпулювати президентом Трампом.

Раніше Міністерство юстиції США подало до суду на колишнього помічника президента з національної безпеки Джона Болтона в зв’язку з підготовкою публікацією його мемуарів. Влада США заявляє, що в книзі розкривається секретна інформація і зажадали заборонити публікувати твір Болтона.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Трамп відправив Болтона у відставку у вересні минулого року. Президент пояснив це «серйозними помилками», які допускав радник. У листопаді стало відомо про плани Болтона написати мемуари за два мільйони доларів.