Кінознавець припустив, що Росія не видасть Україні останки Олександра Довженка для перепоховання

25 листопада 65 років тому помер культовий український режисер Олександр Довженко. Похований на Новодівочому цвинтарі у Москві. Попри те, що режисер мріяв повернутися в Україну та померти на рідній землі, його останки досі лежать у Москві.

Як повідомляє 4studio.com.ua, про це кінознавець розповів в інтерв’ю Youtube-каналу “Титри”, пише Четверта студія.

На думку українського кінознавця та кінокритика, члена Національної спілки кінематографістів України Сергія Тримбача, поки про перепоховання Довженка в Україні не йдеться.

Про це кінознавець розповів в інтерв’ю Youtube-каналу “Титри”, пише Четверта студія.

“Уперше ми згадували про це (повернення останків О.Довженка в Україну – ред.) в 1994 році, коли відзначалося сторіччя з дня народження Олександра Довженка. Тоді почалися сумніви, бо що робити з Юлією Солнцевою (дружина Довженка – ред.), яка не дуже ставилася до українців. Тоді до цього питання не приступили, – зазначив Сергій Тримбач. У 2006 році до влади прийшов Віктор Ющенко, який сам говорив про це. Але у Віктора Андрійовича було слів значно більше, ніж справ. А як можна говорити з російською владою зараз?! Це навіть слухати не будуть. Скажуть: ви спочатку повертайтеся в лоно великої імперії, а потім будемо говорити”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

До слова, у своєму щоденнику за 1945 рік видатний кінорежисер Олександр Довженко заповідав поховати його на батьківщині, однак спроби повернутися в Україну були невдалими: “Я помру в Москві, так і не побачивши України. Перед смертю попрошу Сталіна, аби перед тим, як спалити мене в крематорії, з грудей моїх вийняли серце і закопали його в рідну землю в Києві десь над Дніпром на горі”.

Довідка

25 листопада 1956 року у Довженко стався інфаркт. Довженко помер на своїй дачі у підмосковному Передєлкіно, за день до початку зйомок нового фільму “Поема про море”.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.