Хто стоїть за масовим блокуванням українських YouTube-каналів?

Оскільки Google мислить глобальними категоріями, то і глобус у них поділений по регіонах, де Україна відноситься до Росії та її сателітів.

Днями відразу кілька українських YouTube-блогерів, які займаються розвінчуванням кремлівських фейків, стали жертвами атаки російських ботів. В результаті акаунти були заблоковані за нібито “мову ворожнечі”. Про це пише медіаексперт Олександр Глущенко для opinions.glavred.net.

На ділі все дуже просто – проти України Росія веде гібридну війну, на якій, схоже, всі засоби хороші. Ймовірно, на якомусь етапі у Кремля дійшли руки до діджитал-індустрії. Тому що там почали розуміти, що крім телевізора, є ще й YouTube, який впливає на більш молодих і активних громадян, тому що це та платформа, на якій немає особливого регулювання. Тобто там можливо все, що не порушує правила самого YouTube.

Тому для російських ботоферм та інформаційних військ боротьба з українськими YouTube-каналами (особливо-політичними) – це теж частина стратегії і в це вкладаються чималі гроші.

Раніше та ж доля спіткала активних користувачів в Facebook за певні фрази. Нескладно здогадатися, що це сталося після того, як на ті чи інші пости почали скаржитися ботоферми. Адже якщо у самого Facebook не виникло претензій, то все інше – це втручання третіх осіб.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Для того, щоб управляти Facebook або YouTube, не обов’язково бути його власником – досить знати його алгоритми. У РФ це розуміють і тому вони можуть “вибити” будь-який канал скаргами і кляузами.

У Росії розуміють, що до певного етапу спрацьовує машинний алгоритм, який не читає контекст. Він спрацьовує вже після скарг і поки дійде справа до живої людини, може пройти дуже багато часу. А якщо він ще й виявляється, наприклад, з Санкт-Петербурга (звідки зараз і модерується контент українського сегмента) і підписав якийсь документ на Луб’янці (головний офіс ФСБ РФ, – ред.), то він начебто як нічого і не порушив, так як працював за алгоритмом, але український канал відправлений в бан.

Зараз, з урахуванням того, як розвивається YouTube і контент в ньому, питання до держави Україна, щоб вона нарешті доклала зусиль і створила у нас офіційне представництво Google, але не тільки заради того, щоб збирати гроші з рекламодавців, але з метою появи власних модераторів.

Так як в України і Росії є конфлікт сторін, це, м’яко кажучи, неправильно. Власне, відсутність такого представництва в Україні пов’язана з тим, що нас не вважають ринком як таким. Адже ринок в розумінні таких компаній – це коли є гроші і аудиторія. Оскільки Google мислить глобальними категоріями, то і глобус у них поділений по регіонах, де Україна в їх розумінні відноситься до Росії та її сателітів.

Відповідно, для появи в Україні повноцінного представництва потрібен багаторівневий підхід, як за участю держави, так і обивателів. По-перше, українцям самим не завадило б підписуватися саме на українські YouTube-канали, а не на російські, як вони люблять. Причому незалежно від того, якою вони мовою – українською, російською, кримсько-татарською. Це потрібно якраз для того, щоб прокачувати той самий україномовний ринок. Адже що більша аудиторія українських YouTube-каналів, то відчутнішої шкоди і втрату отримує YouTube, коли такі канали блокує.

Крім того, Google, як і будь-яка глобальна корпорація, любить гроші і зацікавлена в прибутку, і чим більше у нас буде споживачів платних послуг (підписок і замовників реклами), тим швидше ми для них станемо “ринком”.

Просто так, тільки через конфлікт з Росією, до нас ніхто зі своїм представництвом не прийде. А політика YouTube така, що в разі, якщо у каналу менше 100 тисяч підписників, його автор при блокуванні навіть не може звернутися в техпідтримку, щоб канал відновити, так як в ієрархії цього сервісу його просто не існує. Лише після цієї позначки канал починають цінувати – більше показувати, просувати контент і, в тому числі, дозволяти заробляти його авторам.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.