Християни західного обряду святкують Великдень

У неділю, 31 березня, християни західного обряду святкують одне з найбільш значущих свят у році – Великдень або Воскресіння Христове.

Великдень – найдавніше християнське свято, яке символізує Воскресіння Ісуса Христа. Існує багато легенд щодо виникнення назви цього свята, за однією із них назва “Великдень” виникла з приходом християнства.

ІСТОРІЯ СВЯТКУВАННЯ

Ще у 325 році на Вселенському Соборі вирішили, що святкувати Великдень потрібно в першу неділю після першого весняного повного місяця, що наступає після весняного рівнодення. Та вже у 16 столітті Римо-католицька церква перейшла на новий григоріанський календар, водночас Православна церква продовжила жити за “старим стилем”, тобто юліанським календарем.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

ТРАДИЦІЇ ВЕЛИКОДНЯ

Святкування Господнього Воскресіння у католиків та православних майже не відрізняються. У католиків, як і в православних, розфарбовують яйця на свято, йдуть до церкви, де освячують великодні кошики, а тоді снідають в сімейному колі.

Ще одним символом свята у католиків є Великодній кролик. Вважається, що саме він приносить яйця і подарунки. Також якщо для християн східного обряду головним символом Великодня є паска, то християни західного стилю іноді можуть замінити його іншою випічкою, наприклад булочками.