Хай живе сталінізм! За Хутором Михайлівським почали виготовляти бюсти Берії в якості подарункових сувенірів

Структура “Росатома”, федеральне державне підприємство “Національний оператор по поводженню з радіоактивними відходами”, закупила як сувеніри 17-сантиметрові бюсти голови НКВС СРСР Лаврентія Берії в подарункових коробках.

Як повідомляє svoboda.org, минулого року “Росатом” замовляв встановлення фігури Берії у павільйоні “Атомна енергія” на ВДНГ у Москві, оскільки голова НКВС курирував радянський атомний проект. Діти та онуки вчених, які брали участь у проекті, виступали різко проти пам’ятника, направивши Путіну та керівництву “Росатому” відкритий лист, у якому нагадали, що Берія був одним із найактивніших учасників сталінських репресій.

Ті, хто підписав лист, вказали на рішення Верховного суду, який відмовив голові НКВС та його найближчим соратникам у реабілітації на тій підставі, що вони створили в СРСР злочинний механізм масових репресій. Також рідні учасників “атомного проекту” назвали Берію “символом беззаконня, нічим не обмеженої жорстокості та морального розкладання”.

Титульне фото: ілюстрація картини В.Шульженка (Росія)

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.