Казахський блогер виїхав в Київ через кримінальну справу про розпалювання ненависті до російської мови

Блогер вимагав від працівників сфери послуг в Казахстані відповідати йому казахською. Його діяльність привернула увагу правоохоронців, які в його діях побачили «розпалювання міжнаціональної ворожнечі».

Блогер Куат Ахметов, автор ютуб-каналу Til Maydani, покинув Казахстан через кримінальну справу про розпалювання міжнаціональної ворожнечі проти нього. Як повідомляє detector.media, про це пише радіо «Азаттык» з посиланням на його адвоката.

Він викладав ролики, на яких вимагав від працівників банків, кафе, магазинів, аптек та інших закладів відповідати йому не російською, а казахською. Або перекладати з російської документи чи вивіски. Деякі працівники вибачались перед ним за незнання казахської.

Згодом в Росії йому заборонили в’їзд на 50 років через «зневажливе ставлення до російської мови». Деякі російські ЗМІ та телеграм-канали про його діяльність почали казати, що це «мовні патрулі», а їх авторів звинуватили у фашизмі.

Заступник керівника адміністрації президента Казахстану Даурен Абаєв назвав ці відео «печерним націоналізмом» і додав, що в країні «подібні речі жорстко придушуються незалежно від того, хто зазнав дискримінації».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

19 серпня він виклав відео зі своїм затриманням, а 24 серпня поліція Алмати почала досудове розслідування щодо Ахметова.

В інтерв’ю Russia Today Ахметов пояснив, що головна його ціль – дотримання жителями Казахстану закону про мови. Російське суспільство він при цьому назвав «зарозумілим».

«Ви і сюди приходите, в Казахстан, і теж така ненависть. Казахи знають російську мову, але є казахи, які не володіють нею. Вони просто хочуть, щоб у себе вдома їх обслуговували казахською мовою», – обурився блогер.

Журналісти видання «Медиазона. Центральная Азия» намагалися зв’язатися з блогером, але він запросив $300 гонорару за інтерв’ю. Вони відмовились від його пропозиції.

За словами адвоката Ахметова, блогер зараз перебуває в Києві.

«Поки невідомо, чи залишиться він в Києві. Це залежить від місцевих правозахисних організацій», – сказав адвокат.

Нагадаємо, що білоруський комік з азербайджанським корінням, який жартував про ксенофобію, виїхав з Росії: МВС визнало його перебування «небажаним».

Протягом кількох місяців він зіштовхувався з цькуванням. Про нього розповідали державні пропагандистські канали, також його побили на вулиці, а адмінпротокол склали не на нападників, а на самого стендапера.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.