Картину в провінційній англійській церкві оголосили втраченою роботою Тіціана

Британський реставратор і мистецтвознавець Рональд Мур оголосив, що виявив роботу Тиціана, яка вважалася втраченою, в одній з провінційних парафіяльних церков Англії, де вона провисіла понад століття ніким не упізнана. Як пише ukrrain.com, про це повідомляє The Telegraph.

За словами історика мистецтв, картина епохи Ренесансу попалася йому на очі зовсім випадково в храмі Святого Михайла і всіх ангелів в місті Ледбері. Туди він прибув відновлювати «Таємну вечерю» – репліку XIX століття з фрески Леонардо да Вінчі.

Реставратор знайшов в дальньому кутку церкви полотно на ту ж тему, але явно написане набагато раніше.

Знявши з картини декілька шарів вицвілого лаку, він знайшов «автограф» Тиціана – автопортрет художника в образі одного з апостолів.

Мистецтвознавець припустив, що особу Тиціана міг додати на полотно його син і учень Гораціо Вечелли. Освітивши полотно ультрафіолетовими променями, реставратор побачив також і підпис художника: TITIANVS.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

За інформацією мистецтвознавця, «Таємна вечеря» з Ледбері була закінчена в 1580 році. На той час Тіціан і Гораціо Вечелли вже чотири роки як померли, так що завершували роботу вже інші послідовники італійського живописця.

Рональду Муру також вдалося виявити лист попереднього власника картини, чиї спадкоємці в 1909 році передали її парафіяльної церкви.

Той стверджував, що придбав її біля монастиря у Венеції.

Раніше Український Дощ писав, що картина “Вежа мечеті Кутубія” (Tower of the Koutoubia Mosque), яка написана колишнім прем’єр-міністром Великобританії Вінстоном Черчиллем (1874-1965), пішла з молотка за £8,2 млн ($11,6 млн). Попередня оцінка роботи становила від £1,5 до £2,5 млн (від $2,1 до $3,5 млн), а заплачена невідомим колекціонером сума стала рекордною для робіт британського прем’єра.

Картина була виставлена ​​на торги актрисою Анджеліною Джолі.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.