Кабмін оскаржить скасування нової редакції правопису

Кабінет Міністрів України оскаржить рішення Окружного адміністративного суду Києва, який скасував постанову про нову редакцію «Українського правопису». Як повідомляє detector.media з посиланням на Мін’юст, про це 28 січня заявила заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць,

«28 січня Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною та скасував постанову Кабміну про запровадження нового українського правопису. У зв’язку з цим хочу повідомити, що ми вважаємо незаконним відповідне рішення ОАСК та оскаржуватимемо його в апеляційній інстанції. На те, аби подати апеляцію, уряд має 30 днів», – розповіла вона.

Окружний адміністративний суд Києва 28 січня визнав протиправною та нечинною постанову уряду, якою затвердили український правопис у новій редакції. «Судом було встановлено, що Кабінет Міністрів України при ухваленні вказаної постанови діяв поза межами своєї компетенції та із порушенням законодавства, що регулює порядок прийняття нормативно-правових актів», – сказали в ОАСК.

Адміністративне провадженні в цій справі відкрили в червні 2019 року. Проєкт Всеукраїнського об’єднання «Автомайдан» Prosud повідомив, що позов подали жителька Херсона, яка діяла в інтересах своєї доньки – учениці 7 класу; ГО «Правова держава», очільником якої є адвокат Ростислав Кравець – «фігурує на плівках з кабінету голови ОАСК Павла Вовка, де його ГО використовують для подачі позовів та заяв у яких зацікавлений сам Вовк».

Нагадаємо, оновлений правопис був схвалений Кабміном 22 травня 2019 року, а діяти він почав з 3 червня 2019 року. Документ підготувала спеціально створена Українська національна комісія з питань правопису, до якої увійшли вчені-мовознавці Національної академії наук та національних університетів з різних регіонів України. Раніше «Детектор медіа» публікував короткий конспект основних змін у правописі.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У червні 2019 року до Окружного адміністративного суду Києва надійшов позов від жінки, яка звернулась до суду в інтересах своєї доньки – учениці 7-го класу. Вона стверджувала, що Кабмін діяв поза межами повноважень і «не врахував реального стану розвитку української мови, що ускладнить її вивчення та грамотне використання». У вересні того ж року ОАСК отримав ще один позов щодо скасування нового українського правопису. На думку позивача, уряд діяв поза межами своїх повноважень, коли схвалив нову редакцію правопису.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.