Іздрик зіграє Орфея в постапокаліптичний опері

Поет Юрій Іздрик зіграє Орфея в постапокаліптичний опері “Чорнобильдорф”. Прем’єра відбудеться 31 жовтня та 1 листопада у столичному Мистецькому арсеналі. Автори проєкту – композитори формації NOVA OPERA Роман Григорів та Ілля Разумейко. Про це повідомляє gazeta.ua.

Людство втратило пам’ять після техногенної катастрофи. Будують поселення на руїнах атомної станції. Намагаються відтворити загублений світ. Інструкції знаходять у химерному трактаті “Чорнобильдорфський кодекс”. Містить міфи та опис перформансів-ритуалів, за сюжетом.

Це історія про появу нової культури на уламках старої. Наші дні – це і є часи Апокаліпсису, – каже Іздрик. – Мій персонаж Орфей говоритиме про минуле і про те, як із ним поводитись. Неможливо щось спрогнозувати. Карантини та пандемії привчають нас жити тут і тепер. Це мій особистий меседж в загальному інфопросторі “Чорнобильдорфу”.

Назва опери поєднує Чорнобиль та австрійське місто Цвентендорф. В обох свого часу були атомні станції. У Чорнобилі 26 травня 1986-го сталася катастрофа. У Цвентендорфі АЕС так і не відкрилася через протести місцевого населення.

“Проєкт містить елементи віртуальної реальності. У процесі дослідження культурного постапокаліпсису творча група здійснила кілька відео археологічних експедицій. Вони охопили постіндустріальні зони – Чорнобильську зону відчуження, узбережжя Каховського моря навпроти Енергодарської АЕС та Криворізький залізорудний басейн”, – йдеться в анонсі.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Виконавці – співачка та фольклористка Сусанна Карпенко, хореографиня Христина Слободянюк, співак Олексій Заєць, актриса та співачка Марічка Штирбулова. Солісти формації Nova Opera – Анна Кірш, Мар’яна Головко, Андрій Кошман, Руслан Кірш та Андрій Надольский, мультиінструменталіст Ігор Завгородній, танцівниця Марія Потапенко.

Юрій Іздрик зіграв головну роль у фільмі Ірини Цілик “Я і Фелікс” про 1990-ті. Зіграв колишнього контррозвідника і солдата ГРУ Фелікса. Це екранізація неопублікованого роману Артема Чеха “Хто ти такий?”. Вийде друком навесні 2021-го в чернівецькому видавництві Meridian Czernowitz.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.