Із шкільної програми в Білорусі зникли Алексієвич, Набоков та Солженіцин. Зате з’явився голова лукашенківської Спілки письменників

З навчальної програми курсу російської літератури за 11 клас в загальноосвітніх школах Білорусі зникли тексти Світлани АлексієвичОлександра Солженіцина та Володимира Набокова. Про це пише «Медиазона. Беларусь» з посиланням на викладача Сергія Дубелевича.

На сайті національного освітнього порталу доступні шкільні програми за прийдешній навчальний рік, і прийнята в 2017 році програма, яку діяла і в 2020 році.

У програмі, затвердженій у 2020 році, в розділі «Місце і роль в літературному процесі дисидентської літератури» присутні Олександр Солженіцин, Володимир Набоков, Віктор Некрасов. У затвердженій у 2021 році рекомендованим письменником залишився тільки Віктор Некрасов.

Натомість залишились Євгенія Гінзбург та Варлам Шаламов.

Серед літератури, написаної білоруськими письменниками російською мовою, в програмі 2020 року в розділі «Проза. Людина і війна» стояла книжка Світлани Алексієвич «Останні свідки». У новій програмі на її місці зазначений голова Спілки письменників Білорусі Микола Чергінець.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Фото: Світлана Алексієвич “Останні свідки” / “Дух і Літера”

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.