ЮНЕСКО звинуватила Росію в варварському історико-культурному мародерстві

В окупованому Криму об’єкти всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та інші культурні пам’ятники піддаються варварському поводженню і розграбуванню з боку окупаційної влади.

«За сім років окупації ситуація з правами людини в Криму значно погіршилася. Систематичні політичні переслідування, фізичний та психологічний тиск, знищення незалежних ЗМІ, дискримінація за релігійною ознакою, порушення прав власності і мовних прав змусили понад 45 000 кримських татар і українців залишити окупований півострів», – йдеться в доповіді ЮНЕСКО про спостереження за ситуацією в Автономній Республіці Крим для 212-й сесії Виконавчої ради організації, передає «Укрінформ».

Російська окупація Криму змінила сприйняття історико-культурної спадщини України як державою, так і суспільством.

«Росія привласнила українські культурні цінності на півострові, включаючи 4 095 пам’яток національного та місцевого значення, які перебувають під охороною держави … Росія використовує таке привласнення для реалізації своєї комплексної довгострокової стратегії щодо зміцнення свого історичного, культурного і релігійного домінування над минулим, сьогоденням і майбутнім Криму», – йдеться в доповіді.

РФ незаконно вивозить артефакти з окупованого Криму, які потім експонує в Росії зі “своїми власними кураторськими наративами”, проводить несанкціоновані археологічні розкопки, стирає сліди культурної присутності кримських татар на півострові, а їх релігію перетворює на зброю проти них самих.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

В порушення вимог Другого протоколу до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту, на об’єктах культурної спадщини ведуться незаконні «археологічні розкопки». У червні 2021 року з використанням важкої техніки почалися «розкопки», які можуть поставити під загрозу статус поселення Херсонес Таврійський, внесеного в 2013 році під назвою «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора» до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Для будівництва траси «Таврида», яка веде до нещодавно збудованого Керченського мосту, що з’єднує півострів з Росією, були знищені мусульманські поховання.

У Бахчисараї незаконно створені органи захопили 32 об’єкти нерухомості національного пам’ятника «Ханський палац», які входять до складу Бахчисарайського державного історико-культурного заповідника.

Окупаційна влада відмовляла українцям і кримським татарам в праві на отримання освіти рідною мовою.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.