ЮНЕСКО відмовилася від проведення червневої сесії у Казані

У комітеті всесвітньої спадщини ЮНЕСКО заявили, що його 45 сесія не відбудеться в Казані в червні, як було заплановано спочатку. Захід не збираються відкладати, але про нове місце проведення поки що не повідомлялося.

“Згідно з даними, нещодавно оприлюдненими Секретаріатом ЮНЕСКО, до 31 березня було пошкоджено або зруйновано 53 об’єкти культури (історичні пам’ятники, місця богослужінь, бібліотеки тощо) [в Україні]. Цілком імовірно, що з того часу цифри зросли”, – йдеться у повідомленні організації.

“Неможливо провести 45-у сесію Комітету всесвітньої спадщини ні в Казані, ні під головуванням Росії, поки остання знищує в Україні “видатну універсальну цінність”. На карту поставлено авторитет ЮНЕСКО та Конвенції 1972 року про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини”, – повідомили представники комітету.

Стаття 6.3 Конвенції про всесвітню спадщину 1972 року говорить: “Кожна держава-сторона цієї Конвенції зобов’язується не вживати жодних навмисних заходів, які можуть завдати прямої або непрямої шкоди культурній та природній спадщині, згаданій у статтях 1 і 2, цієї Конвенції”.

Раніше стало відомо, що 46 країн-учасниць ЮНЕСКО відмовляються брати участь у 45-й сесії Комітету всесвітньої спадщини через те, що його очолює Російська Федерація.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Також сторони Конвенції про всесвітню спадщину 1972 року підписали відкритий лист через порушення російськими військами гуманітарного права під час воєнних дій в Україні.

suspilne.media