ЮНЕСКО: в минулому році в світі було вбито 56 журналістів

Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) стурбована станом зі свободою преси в усьому світі, оскільки майже 90% злочинів щодо журналістів залишаються безкарними. Про це повідомляє segodnya.ua

Обсерваторія ЮНЕСКО з убивств журналістів зареєструвала 56 випадків смерті журналістів в 2019 році в порівнянні з 99 в 2018 році.
“Це найнижчий показник за більш ніж десять років”, – наголошується в повідомленні організації.
В цілому ЮНЕСКО зафіксувала 894 вбивства журналістів з 2010 по 2019 рік, що в середньому становить майже 90 вбивств на рік.
Журналістів вбивають у всіх регіонах світу, але найбільш високий показник зафіксований в країнах Латинської Америки і Карибського басейну, де було вбито 22 журналіста, за якими слідують країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону і арабські держави, на які припадає відповідно 15 і 10 вбивств.
Майже дві третини журналістів (61%) були вбиті в 2019 році в країнах, не зачеплених збройними конфліктами, тоді як в 2014 році ця цифра становила лише одну третину. Як і в попередні роки, в 2019 році на частку місцевих журналістів припало понад 90% всіх зафіксованих випадків вбивства. Таким чином, журналісти не тільки піддаються екстремальним ризикам при висвітленні насильницьких конфліктів, але також стають жертвами переслідувань через свої розслідування злочинів, корупції, а також місцевої політики, часто в своїх рідних містах.
Крім того, за даними ЮНЕСКО, журналісти все частіше піддаються фізичним нападам і словесним нападкам під час виконання своєї роботи.
“Останні роки відзначаються зростанням числа випадків тюремного ув’язнення, викрадень і фізичного насильства стосовно журналістів на тлі ворожої по відношенню до ЗМІ риторики. Зокрема, жінки-журналісти часто стають жертвами переслідувань в інтернеті і насильства за ознакою статі”, – йдеться в повідомленні.
У новій доповіді ЮНЕСКО “Інтенсифікація нападів, нові засоби захисту” зазначається, що лише деякі з нападників піддаються судовому переслідуванню.
“Рівень безкарності залишається шокуюче високим у всьому світі, складаючи майже 90%. В даний час менш одного з восьми випадків, зафіксованих ЮНЕСКО з 2006 року, віднесені до числа розслідуваних”, – наголошується в повідомленні.
“ЮНЕСКО як і раніше глибоко стурбована ворожістю і насильством, спрямованими проти величезного числа журналістів у всьому світі. Поки ця ситуація зберігається, вона буде перешкоджати демократичним дискусій”, – підкреслила гендиректор ЮНЕСКО Одре Азула, чиї слова наводяться в повідомленні.

 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал