ЮНЕСКО оголосила надзвичайні заходи щодо захисту журналістів в Україні

У четвер, 17 березня, ЮНЕСКО оголосила надзвичайні заходи щодо захисту журналістів в Україні.

Зокрема, організація надсилає першу партію із 125 комплектів засобів індивідуального захисту (куленепробивних пресжилетів та касок), а також проведе підготовку журналістів до роботи в умовах війни.

З наступного тижня засоби захисту розповсюджуватимуться організацією «Репортери без кордонів» через Центр свободи друку у Львові, а також через Міжнародну федерацію журналістів (IFJ).

Організація закликала держави-члени підтримати ці зусилля та надати фінансування для розширення програми.

Також ЮНЕСКО перекладає українською мовою та поширює кількома мовами свій навчальний посібник для журналістів, які працюють на війні. У партнерстві з IFJ організовані онлайн-курси щодо роботи в умовах війни та надання першої допомоги.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

ЮНЕСКО працює з IFJ над переведенням відділень двох українських профспілок журналістів до Польщі.

«Це переміщення дозволить Національній спілці журналістів України (НСЖУ), що налічує понад 4000 членів, та Незалежній медіа-профспілці України (НМПУ), що налічує близько 2000 членів, продовжувати надавати практичну підтримку всім журналістам в Україні та тим, хто переїхав до сусідніх країн», – говориться в повідомленні.

Міжнарожний фонд «Справедливість для журналістів» (JFJ) повідомив, що від початку повномасштабної війни в Україні російські силовики атакували щонайменше 35 журналістів.

13 березня в Ірпені російські окупанти розстріляли американського журналіста Брента Рено. Разом із колегою Рено знімав евакуацію мешканців Ірпеня. Після перетину блокпосту машину, в якій вони їхали, розстріляли росіяни. Брент Рено зазнав смертельного поранення, іншого пораненого журналіста врятували українські медики.

14 березня у Горенці під Києвом загинули журналісти Fox News Олександра Кувшинова та  П’єр Закшевський. У Горенці під час обстрілу було поранено кореспондента Fox News Бенджаміна Холла.