Італійці запустили онлайн-архів живопису, який ілюструє “Божественну комедію”

На честь 700-річчя з дня смерті Данте італійці запустили онлайн-архів живопису, який був створений під впливом його твору “Божественна комедія”. За всі ці роки кількість таких робіт просто безмежна.

Як повідомляє suspilne.media з посиланням на openculture.com, ці роботи почали з’являтися за десятки років після смерті поета, і це продовжується навіть у наш час.

На щастя для істориків мистецтва та дослідників творчості Данте, відтепер існує Divine Comedy Digital, чудово оформлена база даних, яка об’єднує ці твори мистецтва – розповсюджені по всьому світу – разом у одному віртуальному місці.

За лічені хвилини ви зможете ознайомитися з ілюстраціями до “Божественної комедії”, про які ви ніколи не чули – від “Чудової гори” Сальвадора Далі (1950 рік) до гравюр 1544 року, які увійшли до упорядкованого Алессандро Веллутелло аналізу творчості Данте.

Сайт дозволяє не лише вивчати вже наявні мистецькі роботи, але й пропонувати свої. Творці переконані: у 17-18 столітті їх було набагато більше, ніж їм поки вдалося зібрати.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Що відомо

  • У 1951 роки під час підготовки до святкування 700-річчя від дня народження Данте італійський уряд замовив Сальвадору Далі серію ілюстрацій до нового видання “Божественної комедії”.
  • На жаль, через політичні суперечки замовлення згодом скасували. Проте художник, який з дитинства був прихильником “Божественної комедії”, вирішив довести справу до кінця.
  • За кілька років митець намалював 100 акварелей: по одній до кожної з 100 пісень “Комедії”, по-своєму інтерпретувавши кожен момент. Кожна гравюра має окрему назву, вигадану Далі.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.