Історики випустили календар, присвячений видатним діячкам

Український інститут національної пам’яті підготував та випустив настільний календар на 2021 рік «Українські жінки ХХ століття». Про це повідомляє golos.com.ua.

Він розповідає історії письменниць, громадських діячок, освітянок, які зробили вагомий внесок у розвиток української науки, культури, освіти чи здійснили визначні досягнення наприкінці ХІХ — у ХХ століттях, брали активну участь у громадській діяльності та вплинули на становлення і розвиток української державності.

«Героїні календаря в різний спосіб стали на захист української державності під час Перших (1917—1921 роки) та Других визвольних змагань (кін. 1930-х — 1950-ті роки). До календаря увійшли 12 ювілярок, які є особливими для історії України. Ці жінки різні за походженням, віком, освітою, професію. Об’єднує їх те, що вони не залишилися осторонь суспільних та політичних процесів і подій, які відбувалися на українських землях протягом ХХ століття. Вони з яскравою громадянською проукраїнською позицією, переважно активістки жіночого руху, правозахисниці та політичні діячки. Це представниці різних поколінь українок, які щоденно виборювали право відбутися і ставали взірцем для інших», — розповідає авторка проекту та співробітниця УІНП Наталя Слобожаніна.

У прес-службі інституту наголошують, що кожен місяць у календарі присвячений одній українській діячці за принципом хронологічного відбору за круглими та напівкруглими датами року народження. Серед героїнь календаря політикеса Олена Левчанівська, освітянки Христина Алчевська й Софія Русова, військовичка Софія Галечко, громадські діячки та письменниці — Дніпрова Чайка, Олена Теліга, Марія Бачинська-Донцова та інші.

Календар буде цікавий працівникам закладів науки, культури та освіти, представницям жіночих громадських організацій та інших установ і громадських організацій, та просто зацікавленим гендерною тематикою.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Фото із сайту УІНП.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.