Історика Кіпіані на годину затримали на кордоні з Польщею через книгу про УПА

Митники повідомили журналісту Вахтангу Кіпіані, що ввезення такої літератури заборонено.

Про це він 24 січня написав у Facebook, повідомляє Детектор Медіа.

«Сьогодні польська митниця на годину затримала на кордоні через наявність у багажі цієї книги. Цитата: “Заборонено ввезення згідно з законом Європейського Союзу”. Що, звісно, неправда. Дякую юристові Івану Гоменюку за допомогу. Все добре. Їдемо з книжками до Відня», – йдеться в повідомленні Вахтанга Кіпіані.

Нагадаємо, у березні 2018 року набули чинності зміни, які Сейм Польщі вніс до закону про Інститут національної пам’яті, заборонивши пропаганду «бандерівських націоналістів».

Закон передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів. Порушників оновленого закону каратимуть грошовими штрафами або ув’язненням до трьох років.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У тексті закону пояснюється, що йдеться про «злочини бандерівських націоналістів та членів формувань, які колаборували з Третім Рейхом, вчинені в 1925-1950 роках, які полягали на застосуванні насилля, терору або інших форм порушення прав людини щодо осіб чи груп людей».

Крім цього, в законі зазначено, що злочинним вважається участь «бандерівських націоналістів» у знищенні єврейського населення та геноциду громадян міжвоєнної Польщі на території Волині та «Східної Малопольщі» тобто Галичини.

Ізраїль виступив категорично проти нових поправок до закону про Інститут національної пам’яті. США також засудили рішення президента Польщі підписати скандальний закон.