Історик знайшов лист Стенлі Кубрика Борису Пастернаку: про що в 50-х писав режисер

Британський історик Джеймс Фенвік розшукав архівний лист Стенлі Кубрика Борису Пастернаку – в 1959 році режисер звертався до письменника з пропозицією екранізувати його роман “Доктор Живаго”.

Як повідомляє apostrophe.ua з посиланням на The Guardian, у головній ролі Кубрик бачив актора Кірка Дугласа. При цьому режисер сподівався, що зйомки відбудуться в СРСР.

“Остання картина, яку ми зняли, “Стежки слави”, отримала нагороду за кращий фільм року в Бельгії, Бразилії та Фінляндії, – писав Кубрик. – Зараз ми хотіли б придбати права на екранізацію “Доктора Живаго”.

Розповідаючи про зміст листа, Фенвік зазначив, що був дуже здивований планами Кубрика, адже в 50-х він був відомий як режисер кримінальних картин. Пізніше історик виявив серед паперів Кубрика записи, в яких той пояснив свої думки щодо “Доктора Живаго”.

“Момент абсолютного успіху для режисера – це коли йому дозволяють екранізувати величний літературний твір обсягом понад 600 сторінок, який він не дуже добре розуміє, і який в будь-якому випадку неможливо екранізувати належним чином через складність сюжету або невловимості його форми чи змісту”, – розмірковував він.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Екранізувати роман Пастернака Кубрику так і не вдалося. Замість нього в 1965 році це зробив британський режисер Девід Лін – його картина стала п’ятикратним лауреатом премії “Оскар”, при цьому отримала статуетку за кращий адаптований сценарій.

“Доктор Живаго” – найвідоміший роман Бориса Пастернака, який вийшов у 1955 році. В СРСР книга потрапила під заборону, після чого її контрабандою переправили за кордон, де публікацію взяло на себе італійське видавництво. У 1958 році Пастернака удостоїли Нобелівської премії з літератури, від якої він був змушений відмовитися. Кажуть, не без тиску радянської влади.

На фото: Борис Пастернак

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.