Історик Тімоті Снайдер стверджує, що Путін діє як Сталін: систематичний голод — частина плану війни з Європою

Стратегія Путіна, яка стоїть за блокадою зернових в Україні, схоже, має відразу кілька цілей, каже історик та експерт з питань Східної Європи. Він також посилається на Сталіна, котрий уже намагався змінити світ за допомогою українського зерна.

Американський історик Тімоті Снайдер нещодавно прокоментував наміри Росії в серії своїх повідомлень у Твіттері: «Володимир Путін готується вморити голодом більшу частину світу, що розвивається, щоб вийти на наступний етап своєї війни в Європі».

Снайдер побоюється, що якщо російська військово-морська блокада продовжиться, то в Україні згниють десятки мільйонів тонн зерна, а мільйони людей в Азії та Африці голодуватимуть.

«Ідея про те, що контроль над українським зерном може змінити світ, не нова», — нагадав професор Єльського університету, посилаючись, зокрема, на комуністичного диктатора Сталіна. «Насправді колективне сільське господарство вбило близько чотирьох мільйонів українців». Але ж росіянам кажуть, що сталінський голод був випадковістю, а українці були нацистами.

Снайдер вважає, що він може розрізнити три рівні щодо Путіна: «По-перше, це частина більш масштабної спроби зруйнувати українську державу шляхом блокування її експорту». Крім того, він хоче «залучити біженців із Північної Африки та Близького Сходу» — із районів, які зазвичай забезпечує Україна. Мета: «нестабільність у ЄС». І нарешті Путіну потрібна «реальна масова смерть» під час глобального голоду як необхідне тло для його пропаганди.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Коли почнуться продовольчі бунти та пошириться голод, російська пропаганда звинувачуватиме Україну та вимагатиме визнання територіальних завоювань Росії в Україні та скасування всіх санкцій», — каже Тімоті Снайдер.

За словами Снайдера, Росія планує «морити голодом азійців та африканців, щоб виграти свою війну в Європі». Історик назвав це «новим етапом колоніалізму». Це також останній розділ у політиці голоду.

За матеріалами Epoch Times Europe GmbH