Історії про геніїв, але і живих людей: топ найкращих фільмів про письменників 2019 року (відео)

Цього року фільми про письменників у своїй більшості не виглядають особливо прогресивними. Хтось застарів за формою, інші не встигають до роковин та ювілеїв, чи за феміністичними трендами. Про це пише оглядач Дмитро Бондарчук у матеріалі, опублікованому Читомо. Він зібрав топ фільмів про письменників, які вийшли минулого року. 

Пустопляс \ The Beach Bum

  • США, Велика Британія
  • Режисер Гармоні Корін

 

 

Метью МакКонагі, який кілька років тому закріпив свій зірковий статус роллю у серіалі «Справжній детектив», грає вигаданого сучасного поета, який видав революційну збірку і роками пропалює життя.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Алкоголь, наркотики, секс і, зрідка, декларування поезій на масових пиятиках. Здавалося б, ніщо не може порушити ідилію підліткового уявлення про успішного і радикального поета. Але несподівано дружина героя гине і заповітом позбавляє його всіх грошей, поки той не видасть наступну книжку.

 

Зазвичай письменники у фільмах шукають натхнення з насупленим чолом, переживаючи трагічні потрясіння. Герой цього фільму – натхненний нероба, достойний місця поряд з «Великим Лебовським», продовжує пропалювати своє і чужі життя, а також писати ще один літературний шедевр.

Чи зможете ви мене пробачити? \ Can You Ever Forgive Me?

  • США
  • РежисеркаМаріельГеллер

 

 

На початку 2019 року фільм номінували на низку кінопремій, у тому числі й на Оскар. Йдеться про історію шахрайства письменниці Лі Ізраель, роль якої виконує Меліса МакКарті.

 

Лі має кота і проблеми з фінансами, тому вона підроблює листи відомих письменників і їхні підписи, аби продавати їх колекціонерам.

 

Читачі захоплюються змістом і стилем письма Лі, але гроші готові платити лише тоді, коли листи підписані чужим іменем. Особливого значення історія набуває у контексті епохи постправди.

Толкін \ Tolkien

  • США
  • Режисер Доме Карукоскі

 

 

Твори британського письменника Дж. Р. Р. Толкіна давно посідають особливе місце у серцях шанувальників фентезі. Та відомим на увесь світ автора зробив режисер Пітер Джексон своєю кінотрилогією «Володар перснів» (2001-2003).

 

Гобіти з волохатими ногами, ельфи з гострими вухами, гноми з поганим характером, потворний і одержимий Горлум. «Толкін» розповідає біографію автора майже не залучаючи фентезійних істот, лише зрідка силуети демонів і драконів з’являються на полі бою Першої світової війни.

 

Саме у травматичному воєнному досвіді Толкіна автори біографічного фільму шукають передумови творення дивовижного світу Середзем’я.

Віта і Вірджинія \ Vita & Virginia

  • Велика Британія, Ірландія
  • Режисерка Чанія Баттон

 

 

У той самий час, поки Толкін лише набирався досвіду для своїх творів, неподалік розгорнулася інша драма, яка стала підґрунтям іншого видатного твору британської літератури – любовна історія Вірджинії Вульф та Віти Саквілл-Вест.

 

Стрічка розповідає про пристрасті між двома письменницями, їхніми законними чоловіками та коханками. Згодом Вірджинія відштовхуватиметься від образу Віти для творення героїні «Орландо».

Брехт \ Brecht

  • Німеччина, Австрія, Чехія
  • Режисер Генріх Брелер

 

 

Історія про письменника і Першу світову війну з протилежного, так би мовити, до «Толкіна» окопу – німецького.
Фільм починається з 1956 року, року смерті Бертольда Брехта, і повертається до його юності, коли Німеччина вже охоплена мілітаристською лихоманкою, а Брехт відчайдушно зосереджується на письмі.

 

Стрічка виконана у доволі традиційному стилі й часом більше зосереджена на любовних пригодах. Проте додавання до оповіді справжніх інтерв’ю близьких Брехта робить фільм більш натхненним і цікавим для перегляду.

Геній і безумець \ The Professor and the Madman

  • США, Велика Британія, Ірландія
  • Режисер Фарад Сафініа

 

 

Певно, більшість біографій про письменників – це історії Генія і Божевільного в одній особі. У цьому фільмі – це різні персонажі, професор Оксфордського університету у виконанні Мела Ґібсона, а також Шон Пен у ролі божевільного ув’язненого.

 

Але й твір, яким зайняті автори, непересічний. Вони пишуть Оксфордський словник англійської мови. Робота над словником триває вже 20 років, але завершити такий амбітний задум здається неможливим, допоки герої фільму не беруться за справу. Для когось слова – це не просто слова, як каже герой фільму «Толкін», «це кров культури, народу». Для інших – це слова, і вони мають бути упорядковані й записані у словник.

Заборонений

  • Україна
  • Режисер Роман Бровко

 

 

Фільм розповідає про українського поета дисидента Василя Стуса, про його протистояння з тоталітарним режимом Радянського союзу. Автори зосереджуються на кількох основних етапах життя Стуса – київський період, суд і його останні дні у колонії.

 

Створення фільму супроводжувався скандалами та критикою, що свідчить, принаймні, про кількість людей, яким не байдуже до цієї історії. Останніми роками кількість українських фільмів у кінотеатрах збільшується, збільшується серед них і кількість стрічок про українських письменників.

 

Наступного року можна сподіватися на «Тарас. Повернення» про російське ув’язнення Тараса Шевченка, «Узлісся» про Лесю Українку і документальний фільм «Ульяненко: без цензури» про Олеся Ульяненка.