Інтернет у Туркменістані підключають тільки тим, хто поклявся на Корані не користуватися VPN

Клятва вірності батьківщині – не нова практика у Туркменістані. Вона діє з перших років незалежності країни.

Однак у 2021 році стало відомо, що клястися треба не тільки в цьому. Влада почала вимагати перед підключенням інтернету у кожного нового користувача мережі присягнути на Корані. Про це повідомляє 24tv.ua з посиланням на rus.azathabar.com.

Що ж вимагає туркменська влада у людей

Туркменський уряд у різні способи обмежує доступ людей до інтернету. Для цього використовували високотехнологічні способи, розроблені іноземними компаніями. Та, мабуть, вони виявилися не настільки дієвими, як очікувалося.

  • Тож обмеження доступу до мережі в країні вирішили вивести на новий рівень.

Журналісти туркменської служби “Радіо свобода” довідалися, що до людей, які бажають провести до себе додому інтернет, влада висунула серйозну вимогу. Ці люди повинні поклястися на Корані, що не будуть використовувати VPN.

  • Жінка на ім’я Айнур провести інтернет у дім намагається вже пів року. Доступ до мережі їй дуже потрібен, адже її чоловік перебуває на заробітках за кордоном, і з ним треба мати зв’язок. Утім, старання Айнур були марними.

Вона розповіла, що у 2020 році стала на чергу тих, хто хоче під’єднати інтернет. Черга дійшла через пів року. Та навіть підписавши безліч документів та пройшовши купу перевірок, Айнур інтернет не отримала.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У мене вимагають, щоб я присягнулася на Корані про те, що не буду користуватися VPN. А без VPN в інтернеті жодні сайти не відкриваються,
– поскаржилася жінка.

Річ у тім, що в країні заблоковані соціальні мережі (фейсбук, твітер, ютуб) та багато інших сайтів. Щоб обійти заборону, доводилося використовувати VPN.

  • Що цікаво, офіційно цей метод у Туркменистані начебто й не заборонений (на відміну від Іраку, Північної Кореї й Білорусі), але скористатися ним непросто.

Що відбувається у Туркменістані: новини, які варто перечитати

  • У країні заборонили черги в магазинах, бо вони “дискредитують імідж” президента Гурбангули Бердимухамедова.
  • Місцева влада почала змушувати мешканців Туркменістану купувати портрети Бердимухамедова разом з їжею, щоб той висів у кожній хаті.
  • Президент Туркменістану вигадав цікавий спосіб лікування коронавірусу – коренем солодки.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.