Інститут Масової Інформації опублікував рейтинг онлайн видань України

Як повідомляє kyiinfo.com.ua, за даними ІМІ, найвищий рівень дотримання стандартів у другому кварталі 2021 року (понад 96% матеріалів, написаних без порушень професійних стандартів) показали шість сайтів – “Суспільне”, “Дзеркало тижня”, “Українська правда”, “Букви”,  “Укрінформ” та “Ліга”.

Найгірші показники з дотримання професійних стандартів стабільно демонструє сайт “Політека”, на якому лише 20% матеріалів не містили грубих порушень базових стандартів професійної журналістики (і більшість із них  були репостами з інших медіа).

Такими є результати щоквартального моніторингу ІМІ на предмет дотримання професійних стандартів у провідних українських онлайн-медіа.

Серед видань, які заслуговують найменшу довіру в українського читача – “Страна” та “Політека”. До прикладу 38% матеріалів на сайті “Страна” містили порушення професійних стандартів. У 24% новинних матеріалів було порушено стандарт відокремлення фактів від коментарів, ще у 22% матеріалів зустрічалося порушення стандарту балансу.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У новині “МОН Украины пересмотрит школьные учебники истории” відсутній баланс, оскільки подано лише точку зору проросійського політика Портнова і відсутня позиція Міністерства освіти та науки України. Також ця новина містить проросійський наратив, що дискредитує Революцію гідності.

Наратив про утиски російськомовного населення на території України був зафіксований у новині “Кабмин утвердил концепцию программы по развитию украинского языка до 2030 года”. Бек до новини доповнено незбалансованим твердженням без чітко ідентифікованого джерела “Напомним, по результатам опросов социологов, каждый пятый русскоязычный украинец сталкивался с негативным отношением к себе из-за родного языка”.

Окрім наративів, які є маніпуляціями громадською думкою, в таких новинах порушено стандарти балансу та відокремлення фактів від коментарів. Стандарт достовірності на сайті порушено в 16% матеріалів. Ресурс часто посилається на пропагандистські російські ЗМІ, як-от “Спутник”.

Підписуйтесь на наш канал в тг https://t.me/kyiinform

Останню сходинку моніторингу посів сайт “Політека”, на якому у 80% матеріалів містяться порушення професійних стандартів журналістики. Лише 20% матеріалів можна було умовно назвати журналістикою, і це були репости з інших видань.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.