Індійський музей “оживив” художника за допомогою штучного інтелекту

Відвідувачі Музею мистецтва та фотографії в Бангалорі можуть поставити запитання “цифровій голограмі” художника Макбула Фіда Хусейна, якого називали “Пікассо Індії”.

“Що б ви сказали, якби змогли поговорити зі своїм улюбленим померлим художником? Чому ви вибрали саме той відтінок синього? Вам справді довелося відрізати мочку вуха?” Як повідомляє suspilne.media, так починається стаття видання The Art Newspaper, яка розповідає про те, що Музей мистецтва та фотографії в Бангалорі (Індія), перший найбільший приватний музей мистецтв на півдні Індії, використав програмне забезпечення для штучного інтелекту і створив цифрову версію “персони” індійського художника Макбула Фіда Хусейна.

Такі технології, як розпізнавання обличчя, синтез та обробка мови, дозволили тривимірній голограмі Хусайна відповідати на запитання в режимі реального часу.

Цифровий образ може спілкуватися на такі теми, як життя та робота, та вміє повертатися. На запитання відвідувача в рекламному відео, чому його голос звучить дивно, голограма відповідає: “Мені все-таки майже 100 років”.

Віртуальний образ художника не єдиний у Індії. Подібних багато і вони здебільшого перебувають у “Кремнієвій долині” Індії.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Технологічні інновації такого масштабу нечувані в межах музейного ландшафту Індії, який значною мірою визначається низьким рівнем залученості відвідувачів, звертає увагу музей.

“Ми намагаємося перевизначити, яким може бути індійський музей, – сказав засновник інституції Абхішек Поддар. – У країні є 1000 чудових урядових музеїв, але загалом вони невиразні. Індія могла б зробити набагато більше у цьому напрямку”.

Музей мистецтва та фотографії в Бангалорі був створений на кошти від продажу частини колекції родини Поддара. На аукціоні Christie’s India у 2016 році за неї дали 3,4 млн доларів. Також були залучені кошти інших приватних інвесторів, включаючи Tata Trust та мільярдера й біофармацевтичного підприємця Кірана Мазумдар-Шоу.

Макбул Фіда Хусейн (1915 – 2011) змальовував жінок, коней, релігійних діячів. Особливо багато уваги приділяв зображенню богинь з індуської міфології, через що на нього було скоєно напад індуськими радикалами.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.