Ігор Соловей: Анонімні телеграм-канали – паралельна медіаструктура, ніким не контрольована, з незрозумілими учасниками

Працівники медіа відіграють ключову роль у боротьбі з російським інформаційним впливом. Про це керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей заявив під час презентації кампанії Ради Європи «Журналісти мають значення», передає Укрінформ.

“З перших днів повномасштабного вторгнення журналісти та медійники почали боротися з російською пропагандою і роблять це до цього часу. Роблять успішно, адже по факту жодна з цілей російської пропаганди не досягнута… Ми в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки розглядаємо журналістів і медійників як ключового союзника в боротьбі з російським інформаційним впливом“, – сказав Ігор Соловей.
Водночас він зауважив, що одним з викликів, які з’явилися з початком повномасштабної війни, є анонімні Телеграм-канали. “По факту ми маємо зараз паралельну медіаструктуру, яка ніким не контрольована – ні державою, ні саморегуляцією. Вона непрозора, з незрозумілими учасниками та з незрозумілими цілями цих учасників”, – наголосив керівник Центру стратегічних комунікацій та інформбезпеки.

Як повідомляв “Детектор медіа”, в Україні стартувала інформаційна кампанія Ради Європи “Журналісти мають значення”. Кампанія передусім покликана поглибити розуміння суспільством і державою проблем безпеки, з якими стикаються журналісти в Україні в сьогоднішніх реаліях. Але водночас її мета — вироблення практичних рекомендацій щодо покращення безпеки журналістів та працівників медіа.

Захід організувало Міністерство культури та інформаційної політики України спільно з проєктом Ради Європи «Захист свободи слова та свободи медіа в Україні (SFEM-UA)» у межах Кампанії Ради Європи за безпеку журналістів.

Ми також писали, що Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, створений у 2021 році при Міністерстві культури та інформаційної політики України, з початку повномасштабного вторгнення почав щоденно виявляти російську пропаганду та фейки й намагається вибудовувати механізми протидії їм. Фахівці Центру проаналізували методи російської пропаганди за два роки та зібрали їх у видання під назвою «Як російський інформаційний корабель пішов на…  Наративи пропаганди під час повномасштабної війни».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Фото: фейсбук-сторінка Ігоря Солов`я