Ігор Гургула: З приводу однієї заяви

Як повідомив  zahid.espreso.tv, «20 жовтня у приміщенні Львівської організації Національної спілки письменників України відбулися письменницькі збори, скликані  ініціативною групою через скандал навколо звернення від імені “письменників Львівщини до співгромадян”, підписаного очільником львівських літераторів Ігорем Гургулою, про повну підтримку президентської партії “Слуга народу” та її кандидатів на Львівщині на місцеві вибори… Результатом нинішніх зборів стало рішення про висловлення недовіри Ігорю Гургулі як голові львівської організації Спілки письменників України та вимога офіційно спростувати своє одноосібне звернення від імені “письменників Львівщини до співгромадян” та публічного вибачитися перед колегами по перу і зокрема тими, чиї обличчя є на фото, зробленому як звичайне фото на згадку, що нині фігурує у рекламі  підтримки Зе-кандидата».

 На адресу голови Національної спілки письменників України вранці 21 жовтня надійшов лист від Ігоря Гургули, текст якого на його прохання розміщений нижче.

 

Кілька днів тому я одноосібно підписав заяву на підтримку кількох конкретних кандидатів у депутати Львівської обласної та міської рад. Йдеться про голову Львівської облдержадміністрації Максима Козицького,  начальника військового госпіталю Тараса Кльофу, керівника Служби автомобільних доріг Львівщини Олега Березу, директора Департаменту освіти та науки Львівської облдержадміністрації Олега Паску. Усі вони проявили себе як талановиті управлінці, ефективні керівники, вмілі фахівці. Усі вони без сумніву патріоти і  віддані українській справі люди. Це місцева команда від партії Слуги народу.

У своєму зверненні я допустився стилістичної помилки, вживаючи займенник «ми» там, де мало бути одноосібне «я». І вийшло: «Ми, письменники Львівщини…». Я чудово розумію обурення кількох моїх колег з цього приводу. Я не мав права апелювати від їхнього імені. Зрештою, у мене і наміру такого не було. Згадана заява – це мій одноосібний вибір. Тому прошу пробачення у колег, тих, кого наче мимохідь записав до «команди». Хоча серед письменників чимало тих, хто поділяє мою позицію. Нас розсудить час. Я не порушив жодних статутних, де вже – конституційних, вимог, окрім згаданого огріху, за  допущення якого висловлюю щирий жаль.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Також мені прикро, що з агітаційною метою  була використана світлина, де зображені письменники Людкевич, Дяк, Чепурко…

Прошу цю заяву розмістити у ЗМІ, де висвітлювалась дана тема…

 

Ігор Гургула

 

Коментар М.Сидоржевського.

Безперечно, те, що сталося – ганьба, яка лягає не лише на Львівську обласну письменницьку організацію, а і на всю Спілку письменників. Не думаю, що йдеться про «стилістичну помилку». Насправді має місце політична безвідповідальність, банальна маніпуляція і моральна безпринципність голови Львівської обласної організації НСПУ І.Гургули. Львівські письменники на зборах і в соцмережах належно оцінили такі дії свого керівника. Згідно Статуту НСПУ, відповідна оцінка буде надана і керівництвом Національної спілки письменників України.