Європейська федерація журналістів закликала переглянути формат телемарафону або закрити його

Європейська федерація журналістів (EFJ) у межах проєкту Швидкого реагування на свободу ЗМІ (MFRR) закликала українську владу серйозно переглянути формат телемарафону «Єдині новини» та обговорити можливість закриття цього проєкту. Відповідну заяву опублікували на сайті Європейської федерації журналістів.

«Хоча спочатку Україна швидко об’єдналася перед лицем збройної агресії, відкинувши внутрішні конфлікти та суперечки, клімат довіри між офіційними особами та незалежними ЗМІ, здається, серйозно погіршився через два роки», — зауважили експерти EFJ.

Члени федерації згадали, зокрема, про стеження Служби безпеки України за журналістами Bihus.Info, журналістом Євгеном Шульгатом зі «Слідства.Info» та спроби залякування журналіста-розслідувача «Наших грошей» Юрія Ніколова групою невідомих. Експерти вважають, що Україні варто створити системні гарантії, щоб запобігти контролю медійників з боку СБУ.

«Той факт, що кілька головних телеканалів України продовжують вести спільні випуски новин 24 години на добу, серйозно знижує кількість та якість інформації, яку отримують українські глядачі. У результаті дані показали, що за останній рік перегляди телемарафону помітно впали, а українці звернулися до анонімних телеграм-каналів, щоб почитати те, що сприймається як “справжні” новини”», — заявили в EFJ.

Експерти зазначили, що джерела, якими користуються анонімні телеграм-канали, та спонсорів цих ресурсів часто неможливо визначити: «Цей відхід від ЗМІ створює серйозну загрозу інформаційній безпеці України, оскільки політична програма анонімних каналів зазвичай залишається невідомою. Крім того, Telegram має відносно м’яку політику щодо ненависті та іншого проблемного та маніпулятивного контенту».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Нагадаємо, 29 квітня радник керівника Офісу президента Сергій Лещенко заявив, що спроби дискредитувати марафон «Єдині новини» — це частина інформаційної війни, яку Росія веде проти України. Лещенко також наголосив, що відсутність у телеефірі спільного марафону спричинить «медіахаос».

«Телемарафон створений для того, щоб бути джерелом верифікованої інформації, а не фейків. Зрозуміло, що один з методів боротьби Росії проти України — це дискредитація джерел, які надають верифіковану інформацію, інформацію без хайпу. Власне кажучи, частина інформаційної війни Росії проти України ведеться шляхом дискредитації марафону. Розуміючи, що якщо не буде марафону, то виникне медіахаос, а в таких умовах значно легше послабити суспільство внутрішньо перед російською агресією. Це треба усвідомлювати», — сказав Лещенко.

Раніше Держдеп США оприлюднив звіт про дотримання прав людини в Україні у 2023 році, де було зазначено, що створення спільного телемарафону «Єдині новини», до виробництва якого не допустили низку «афілійованих з опозиційними партіями» каналів (5 канал, Прямий, «Еспресо»), забезпечує владі «безпрецедентний рівень контролю за теленовинами у праймтайм».

Зазначимо, що «Детектор медіа» системно моніторить телемарафон від самого його запуску і фіксує незбалансованість представлення політичних сил на всіх каналах, що беруть участь у створенні марафону «Єдині новини», окрім Суспільного.

Нещодавно  народна депутатка України Мар’яна Безугла оприлюднила низку постів на своїй фейсбук-сторінці, які присвятила темі доцільності фінансування шести державних каналів, причому до «державних» вона зарахувала і Суспільне мовлення. Суспільне оприлюднило відповідь на закиди про діяльність медіакомпанії.

Голова правління Суспільного Микола Чернотицький під час засідання комітетів заявив, що вони готові до двох варіантів: або залишатись у марафоні, або розширювати мовлення на Першому каналі.

Комітети Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики та зі свободи слова під час свого засідання розглянули питання щодо тиску на Суспільне мовлення, зокрема нападки з боку народної депутатки Мар’яни Безуглої та спроби усунути Суспільне з вечірнього ефіру в національному телемарафоні «Єдині новини».

detector.media