Як тебе не любити: Київ відзначить 100-річчя автора неймовірної пісні-символу столиці

У Києві відзначать 100-річчя видатного поета Дмитра Луценка. Він написав знайомі всім рядки прекрасної пісні”як тебе не любити, Києве мій”. Вона стала офіційним гімном міста не так давно – в 2014 році, хоча була написана ще в 1962 році. 

Як пише novyny.live, про святкові заходи повідомляє пресслужба Оболонської районної державної адміністрації.

Святковий концерт

Захід відбудеться в п’ятницю, 15 жовтня в Міжнародному Центрі культури та мистецтв.

У концертній програмі візьмуть участь:

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

  • Національний заслужений академічний український хор імені Григорія Верьовки.
  • Національна заслужена капела бандуристів України імені Григорія Майбороди.
  • Народні та заслужені артисти України.

Історія створення символу Києва

Унікальну пісню, як це було популярно в радянські часи, замовила влада до Дня міста, і вперше вона прозвучала 27 травня 1962 року у виконанні Юрія Гуляєва.

Композитор Ігор Шамо написав музику за одну ніч, а ось слова Дмитро Луценко складав майже місяць, і, як не дивно, але спочатку народився другий куплет. Гуляючи по місту, він захопився тим, як прекрасно цвітуть Канни.

Ігор Шамо побачив це і сказав”Напиши про це”. Так і народився другий куплет. Потім з’явився перший і третій куплети. А ось головні, найзнаменитіші слова” як тобі не любити, Києве мій” далися автору дуже складно. Дмитро Луценко розумів, що це мають бути слова, наповнені міццю. Навіть, коли він тримав вилку, він думав над цим питанням. Але слова все не йшли в голову. І ось, під час однієї з прогулянок, він почув, як закоханий хлопець сказав своїй дівчині “Як тобі не любити” – і відразу додав “Києве мій”.

Пропонуємо ще раз згадати головну пісню столиці, а головне її автора – Дмитра Луценка. Саме він зумів передати душу великого Києва в простих, але дуже вишуканих словах. І він мав рацію – це місто неможливо не любити!

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.