Як поет Михайль Семенко потрапив до рук НКВД: анімаційний ролик

У 1937 році НКВД заарештував українського поета-футуриста Михайля Семенка за звинуваченням у приналежності до української фашистської організації, що має на меті чинити терористичні дії проти керівництва партії. 

Поет не визнавав себе винним. Однак чекісти ретельно збирали інформацію, щоб довести зворотне. У вересні 1937 року поет «вирішив» давати «правдиві та чистосердечні» свідчення. Про це він написав у заяві: «Визнаючи себе винним в активній участі в роботі української націоналістичної фашистської терористичної організації, прошу дати мені можливість приступити до правдивих показів в справі моєї контрреволюційної діяльності і її учасників, щоб я міг спокутувати свої тяжкі провини перед Радянською владою і Радянської батьківщиною».

НКВД присудив розстріляти поета. Вирок виконали у Києві 24 жовтня 1937 року.

Окрім цього, на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху можна завантажити та переглянути колекцію з 77-ти документів зі справи Михайля Семенка.

Як повідомляє ukrpohliad.org, над анімаційним роликом працювали:  Ярина Цимбал — наукова консультантка,  Іван Кипибіда — ілюстратор, Young & Hungry production — розробники анімаційного ролика.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Анімаційний ролик підготовлено та опубліковано у рамках проєкту «Українські митці 1920-х у фокусі радянських спецслужб», що втілюється Центром досліджень визвольного руху за підтримки Українського культурного фонду.

Михайль Семенко (Михайло Васильович Семенко) — 1892-1937 — поет доби Розстріляного відродження, основоположник і теоретик українського футуризму (також відомого як панфутуризм), організатор футуристичних угруповань, редактор багатьох видань, 

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.