Як на батьківщині Лесі Українки готуються до ювілею великої поетеси?

27 січня на пленарному зсіданні Верховної Ради України депутат фракції «Слуга народу» Арсен Пушкаренко озвучив реальну ситуацію щодо підготовки Житомирщини до 150-річчя від дня народження Лесі Українки. За його словами, наразі з 24 пунктів запланованих заходів  виконано лише два.

При цьому, за словами нардепа, чиновники освоїли 2 млн. грн., виділених для реконструкції музею-садиби, де народилася поетеса. Але ніякої реконструкції не відбулось. На експозицію, як мала бути вже здійсненою, навіть не оголошено тендер.

Наразі директора Департаменту культури, молоді та спорту житомирської ОДА Максима Обшту звільнено з посади. Зрозуміло, що в такій ситуації необхідно знайти цапа відбувайла. І він благополучно знайдений.

Чи міг пан Обшта одноосібно «прилаштувати» кошти, виділені державою на святкування ювілею Лесі Українки, без відома керівника області та без сприяння в цьому Світлани Ярмолицької, яка лишилася керувати культурою і спортом в області? Запитання до людей, які мали б розібратися з цією ситуацією в області.

Наразі начальник управління культури та туризму Світлана Гресь вимушена звільнитися, оскільки керівництво відповідного департаменту обмежувало її можливості повноправно виконувати свої обов’язки. Значна частина великого колективу (а це спеціалісти, які не рік займалися культурою в області) звільняються з управління, бо поставлені в такі умови, які не сприяють розвитку культури.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

При цьому варто нагадати, що саме в Новограді-Волинському до ювілею Лесі Українки було оголошено літературний конкурс під пришелепуватою назвою «Кепський жарт».

Залишається гадати, що це було: цинічне знущання над поетесою чи наслідок слабоумства ініціаторів конкурсу?

Інф. litgazeta.com.ua

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.