Греція вимагає від Британії повернути скульптури Парфенона. Суперечку країни ведуть із 1832 року

Прем’єр-міністр Кіріакос Міцотакіс під час свого виступу в Парижі на святкуванні 75-річчя заснування ЮНЕСКО порушив питання повернення скульптур Парфенона. Як повідомляє zn.ua, про це пише газета Protothema.

“Я вважаю, що це необхідно, щоб скульптури Парфенона, що знаходяться в Лондоні, були возз’єднані з більшою частиною колекції в Афінах”, – сказав Міцотакіс.

У вересні минулого року ключовий крок було зроблено Міжурядовою комісією ЮНЕСКО щодо сприяння поверненню культурних цінностей до країн походження.

Справа не стосується примирення між музеями, а має міжурядовий характер і, отже, обов’язок повернути скульптури Парфенона стосується уряду Сполученого Королівства.

Поки що Британія є законним власником мармурових статуй Парфенона, заявив прем’єр-міністр Борис Джонсон, відхиливши постійний запит Греції щодо повернення 2500-річних античних скульптур.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

З моменту здобуття незалежності в 1832 році Греція неодноразово закликала до репатріації скарбів, відомих у Великобританії як “Мармури Елгіна” (Elgin Marbles) – неперевершені збори шедеврів давньогрецького мистецтва, скульптури і рельєфи Парфенона Афінського. ), яке доставив до Англії на початку XIX століття лорд Елгін. Але Британський музей у Лондоні відмовився повернути скульптури, заявивши, що вони були придбані лордом Елгіном відповідно до юридичного контракту з Османською імперією та є частиною «спільної спадщини» кожного.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.